Ik ben ooit opgeleid als leraar voortgezet onderwijs. En ja, die eerste lessen waren altijd spannend. Zouden ze wel naar me luisteren? Maken ze er geen bende van? En als ik mijn docenten dan vroeg om een tip, kwamen ze niet verder dan: leun niet met je vlakke hand tegen het krijtbord, anders zien ze de afdruk van je klamme hand.
Ivo Mijland (jazeker, de broer van...) stond jarenlang voor de klas en is nu actief als trainer in het onderwijs. Op maandag 2 juni presenteert hij zijn boek 'Orde gevraagd!'. Ivo beschrijft op een verfrissende manier hoe je als leraar met het thema 'orde' kunt omgaan.
"Kinderen willen zelf orde, omdat orde ook betekent: veiligheid, structuur, kansen, ontwikkeling en werkelijk contact met klasgenoten en docent. Orde kun je op twee manieren creëren: door macht en door gezag. Werk je met macht dan stel je je eigen belang boven het belang van de leerlingen. Er is sprake van moeten, eisen, dwingen en opleggen. Echte orde is echter gebaseerd op gezag. Dat wil zeggen dat je samen met de leerlingen zoekt naar ordening in het leerproces. Er is dan sprake van willen, wensen, samenwerken en overleggen. Jij bent de gezaghebber die ervoor zorgt dat de vlucht veilig verloopt, de passagiers bepalen de route van de vlucht."
In het boek wordt die gedachte uitgewerkt in 13 kwaliteiten die kunnen bijdragen aan orde in de klas, zoals echtheid, interesse, vertrouwen en deskundigheid. Het boek bevat luchtig beschreven theorie, aansprekende citaten, praktische en humoristische voorbeelden en oefeningen die direct toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk van het onderwijs.
Het boek wordt gepresenteerd tijdens een middagsymposium in Utrecht. Verschillende sprekers zullen een bijdrage leveren. Ik zal een interview doen met een leerling over het onderwerp 'orde'. Het hele programma vind je hier.
Deelname aan het middagsymposium kost € 115,00 per deelnemer. Voor dit bedrag mag je na afloop meteen het boek meenemen. Hier kun je je online inschrijven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten