08 juni 2007

Gemak dient de mens?'

We hoeven onze aardappelen niet meer te schillen en groenten liggen gewassen en gesneden in hapklare brokken in het schap. We krijgen via YouTube kant-en-klare levenslessen in 10 minuten. We hoeven voor een verjaardagskaartje niet meer naar de winkel, het postkantoor en de brievenbus. Gemak dient de mens.

Al dat gemak levert ons extra tijd op, tijd om extra werk aan te nemen, waarmee we ons al die luxe kunnen permitteren. Of tijd om te ontspannen en te genieten van de geneugten des levens.

En dan volgt de paradox. Gemak elimineert de voorpret en degradeert de ervaring zelf tot een vlakke gebeurtenis.

Genieten van de geneugten des levens is boontjes plukken in je eigen tuin, ze met alle zorg schoonmaken en met creativiteit en respect voor voedsel bereiden. Genieten van de geneugten des levens is een levensles halen uit een goed boek dat dagen tot weken op je nachtkastje ligt. Genieten van de geneugten des levens is zelf een kaartje knutselen met een echt persoonlijke boodschap, in plaats van het afkopen van de aandacht voor de jarige.

In zijn boek de 'The Paradox of Choice' betoogt Barry Schwartz dat keuzevrijheid een waarde is die bijdraagt aan geluk. Maar de regel 'meer keuze, meer geluk' gaat niet op. Op een zeker moment buigt de curve naar beneden: te veel keuze leidt dan tot minder geluk.

Dit verhaal geldt volgens mij ook voor gemak. Het boek 'The Paradox of Convenience' is er nog niet, wel bijna een miljoen hits op de titel bij Google. Poeh...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten