Van 17 tot en met 19 oktober bezocht ik de ESHA-conferentie in Tallin, Estland. Deze tweejaarlijkse conferentie is gericht op schoolleiders. Thema van deze editie was de snel veranderende wereld en de plek daarin voor het onderwijs.
Estland neemt dit thema bloedserieus met een nationaal actieplan, waarin een knappe balans is gevonden tussen digitalisering, aandacht voor 21e eeuwse vaardigheden en nieuwe vormen van didactiek enerzijds en oog voor de menselijke maat, inclusie, traditie, cultuur en compassie anderzijds. Onderwijs moet aansluiten bij de digitale generatie die wat anders de school in komt, maar ook beproefde aanpakken hanteren. En dat allemaal met een visie op de toekomst, waarin jonge mensen echt grensoverschrijdend zullen gaan werken, minder vastigheid zoeken bij een werkgever en aan de slag willen en moeten met de grote, ingewikkelde vraagstukken van deze tijd.
Dit alles wordt in Estland breed neergezet met alle partners rond het onderwijs. De overheid speelt een actieve, inspirerende en faciliterende rol. Het feit dat president Kersti Kaljulaid een onderwijsconferentie komt openen, zegt iets over hoe belangrijk men onderwijs vindt. Toch een beetje jaloersmakend, zeker als ik hoor wat ze te vertellen heeft en hoe ze dat doet: stevig, maar bescheiden, serieus, maar ook met luchtige, persoonlijke elementen.
De keynote op ESHA is op moment van schrijven nog niet terug te zien, maar onderstaande video geeft een indruk. Kaljulaid sprak eerder dit jaar op de diploma-uitreiking van een Frans instituut. Neem even een kwartiertje om deze toespraak helemaal te beluisteren en te bekijken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten