15 augustus 2017

Op safari in Zuid-Afrika

Van 15 juli tot 6 augustus verbleef ik in Zuid-Afrika. Dit is de vijfde van een serie blogs over deze vakantie.


Luipaard, een van de Big Five. Foto: Ino Mijland
Oog in oog met een luipaard. Door je verrekijker zien hoe een krokodil de bek openspert. Een kudde impala's die met sierlijke sprongen de weg oversteken. Zuid-Afrika staat garant voor indrukwekkende ontmoetingen met 'wildlife' in de vele wildparken, met Kruger Park als grootste en meest bekende park.

We hebben in drie weken verschillende van deze parken bezocht. Die ervaring heeft geleerd dat je de mooiste ervaringen hebt als je met een gids (ranger) op pad gaat in een park waar particulieren niet met de eigen auto in mogen, zoals Sabi Sands, dat grenst aan Kruger. Rangers, geassisteerd door een ervaren spoorzoeker en in communicatie met collega's in een bepaald gebied, weten vaak bijzonder wild te traceren. Dat wild reageert natuurlijker dan in parken waar opstoppingen van personenauto's ontstaan bij een groep overstekende olifanten. In Ximongwe River Camp hebben we ook een wandelsafari gedaan: dit geeft een veel intensere beleving dan het kijken vanuit een auto, maar je bereik is natuurlijk kleiner. Groot voordeel is dat je veel meer hoort: tijdens een autosafari voert de ronkende motor vaak de boventoon.

Uiteindelijk hebben we de Big Five (buffel, luipaard, leeuw, neushoorn, olifant) gezien, veel bijzondere vogels, krokodillen, nijlpaarden en veel soorten antilopen, zoals de koedoe en de impala. We hebben veel geleerd van de interessante, gepassioneerde verhalen van de rangers over het leven van de dieren en de functie en eigenschappen van planten en bomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten