10 augustus 2016

Zomervakantie: Die (Drôme)


Het zoete kabbelen van de rivier de Drôme, de warmte, de prachtige natuur, het 'laissez faire' van de Fransen... alle voorwaarden waren deze zomer aanwezig voor een ontspannen vakantie bij het stadje Die. Voor de gelegenheid hadden we onze tent weer eens van de zolder gehaald en een aanhangwagentje gevuld met voorzieningen die voor een 'glamping'-achtige ervaring moesten zorgen. Stoelen, een tafel, allerlei opbergoplossingen en een keukentje, resultaat van mijn jaarlijkse zomer-knutsel-project, waarbij ik een oude diaprojectortafel heb gebruikt als onderstel (vorig jaar maakte ik een slingerbarbecue).

Met ons gezin verbleven op Camping La Pinède, een prima gezinscamping met een leuke mix van alle leeftijden. De Vlaamse beheerders zorgen er voor een goede balans tussen vermaak en rust. Waar nodig regisseert campingbaas Dirk vanaf het zadel van zijn reutelende Harley Davidson.

Ontspannen bestond dit jaar onder andere uit veel lezen, vooral fictie. Zo las ik 'Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit geweest is?' van Joachim Meyerhoff. De titel is al prachtig, het boek vertelt het verhaal van een jongen die opgroeit op het terrein van een kliniek voor psychiatrische patiënten waarvan zijn vader directeur is.

Het bergachtige gebied rond Die nodigt uit tot lekker sportief bezig zijn. Op de blog van Sabine Dekker vonden we onder andere een prachtige klim naar drie bij elkaar gelegen bergtoppen: Les Trois Becs. Vanaf de hoogste top, de Veyou (1589 meter) zagen we de besneeuwde bergtoppen van de Alpen richting het noorden en de Mont Ventoux richting het zuiden. Dat lukte overigens pas bij de tweede poging; een aantal dagen eerder kwamen we in een wolk terecht en zagen we veel minder. Op diezelfde blog vonden we ook een mooie kloofwandeling. Met afwisselend wandelen en hardlopen bouwde ik in twee weken voldoende conditie op om een sportief doel te behalen: rennend de Col de Rousset op (zo'n 700 meter klimmen over 14,6 kilometer).

Van al dat sporten krijg je honger en dorst (en spierpijn, maar dat terzijde). De streek biedt onder andere veel variaties op ravioli en een frisse sprankelende witte wijn, de Clairette de Die. Die zelf is een stadje met een fijne sfeer. Buiten eten op pleintjes, in een muzikaal decor verzorgd door straatmuzikanten, smalle steegjes, lavendelkleurige luiken en veel kleurrijke bewoners: kunstenaars, hippies.

De foto is gemaakt vanaf een uitkijkpunt boven Die, met een wit kruis als baken.Geen opmerkingen:

Een reactie posten