12 augustus 2016

Verval en vergankelijkheid in beeld

In Nederland kom je het maar weinig tegen: afgedankte gebouwen, locaties, voorwerpen die langzaam maar zeker worden opgeslokt en afgebroken door de natuur. Wij ruimen graag zelf grondig op en houden de boel zo overzichtelijk. Maakbaar Nederland houdt niet van verval.

Op veel plekken is dat anders. Zo liep ik een tijdje terug bijvoorbeeld in Sevilla over het terrein van de Expo '92, nog maar 24 jaar geleden een visitekaartje van de menselijke drang tot creëren, maar nu verlaten en een demonstratie van vergankelijkheid.

Sevilla Expo '92 site - P1040766

In Frankrijk hoef je niet lang te dwalen om een door planten overwoekerde Renault of Citroën te vinden of een ruïne met een boom, waar eens de eettafel stond. Achtergelaten objecten, door naar het volgende, want leven is naar voren bewegen en je niet bezighouden met de sporen die je achterlaat.

Op YouTube vond ik een fascinerend filmpje over dit thema. Het probeert een visueel antwoord te geven op de vraag wat er gebeurt met de wereld als de mensheid in een keer van de aardbodem verdwijnt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten