20 mei 2015

Fysiotherapie saai? Maak er een spel van!


Als kind brak Cosmin Mihaiu zijn arm. Hij kreeg fysiotherapie-oefeningen om zijn arm weer in goede vorm te krijgen. Onder begeleiding van de therapeut ging dat prima, maar toen hij thuis de oefeningen zelfstandig moest doen, sloeg al snel de verveling toe. Bovendien was het oefenen pijnlijk. Mihaiu deed de oefeningen minder en minder, met als gevolg dat het herstel onnodig lang duurde.

In een pas verschenen TED-talk vertelt hij hoe hij op het idee kwam de saaie, repetitieve oefeningen te verpakken in een game. Hij ontwikkelde hiervoor met zijn team software die input leest uit de bewegingssensor van de Microsoft Kinect for XBOX 360 Sensor. In de talk demonstreert hij hoe zijn bewegingen worden gebruikt om een spel aan te sturen. Oefenen met games werkt motiverend: het is leuker, wordt als minder repetitief ervaren, je wordt beloond, bijvoorbeeld met punten en krijgt continu feedback over je progressie. Die voortgangsinformatie wordt opgeslagen en is ook beschikbaar voor de fysiotherapeut.

Lees meer op de website van MIRA, het bedrijf van Cosmin Mihaiu.

Games worden steeds vaker in de gezondheidszorg toegepast. In het boek 'It's all in the games', dat ik samen met verslavingsdeskundige Herm Kisjes schreef, vind je een hoofdstuk over dit onderwerp. Op dit moment is het boek alleen als ePUB beschikbaar.

Tip: op 2 juni verzorg ik met de mensen van het Fun-Ie-Fit-centrum in Almelo twee dagdelen over games, gamification en bewegen voor het onderwijs. Klik hier voor meer informatie.

1 opmerking:

  1. Ik vind het echt een heel goed filmpje, waar je veel van kunt leren.

    BeantwoordenVerwijderen