28 oktober 2012

Getest: Pinterest

Toepassing: Pinterest
Omschrijving: online prikbord op basis van beelden met beschrijving/links
Gebruik: gratis, account nodig
Oordeel: ****

Pinterest is een toepassing waarin je als gebruiker je favoriete beelden kunt opslaan, voorzien van een toelichting en een link. Samen vormen deze elementen een zogenaamde pin. Binnen je eigen omgeving kun je pins opslaan per thema. Zo'n thema heet bij Pinterest een bord. Zo kun je een bord inrichten en bijhouden met pins die gaan over je favoriete boeken, over mooie natuurfoto's of bijzondere kunstvoorwerpen.

Pinterest is een sociaal netwerk. Je kunt pins van anderen 'liken', van commentaar voorzien of overnemen op een van je eigen borden. Dat laatste heet 'repinnen'. Verder kun je de pins van anderen volgen. Je ziet dan alle pins of de pins per bord van anderen in je startpagina. Het is ook mogelijk gezamenlijk met andere Pinterest-gebruikers een bord te onderhouden. Tot slot kun je zoeken op trefwoord of de populairste pins uit een van de vele rubrieken bekijken.


Afgelopen week testten we Pinterest met de Testgroep Sociale media in het onderwijs.


Pinterest is niet specifiek bedoeld voor onderwijs, maar biedt volop mogelijkheden voor iedere leraar:
  • Veel leraren delen hun ideeën voor werkvormen en lesideeën. Kijk eens op mijn onderwijs-ideeën-prikbord.
  • Laat leerlingen beelden verzamelen rond een bepaald onderwerp. Gwen Tee doet dat met de opdracht: maak een overzicht van alle producten in het assortiment van je stagebedrijf. Marijn Kleppe legt studenten de vraag voor: wat is voor jou de belangrijkste nieuwsgebeurtenis uit je leven. De foto's worden verzameld, waarna men in gesprek gaat over de beelden en de keuzen. Zie deze blog voor meer informatie. Wieke Heikoop laat leerlingen foto's zoeken over India ter oriëntatie op dit land n.a.v. een project met een school in India. Pauline Maas laat leerlingen brainstormen aan de hand van afbeeldingen die ze kunnen vinden op Pinterest.
  • Je kunt ook pins maken van YouTube-video's. Maak een bord met relevante video's bij het thema dat je behandelt in de klas.
  • Laat leerlingen eigen foto's uploaden bij een project of activiteit, zoals een herfstwandeling of de totstandkoming van een werkstuk.

Een introductie door Jasper van Impelen:
Plus:
  • Intuïtief in gebruik en bovendien bij veel leerlingen al bekend, dus snel aan de slag.
  • Gratis.
  • Apps beschikbaar.
Min:
  • Laadt soms wat traag.
  • De rijke inhoud binnen Pinterest kan gemakkelijk afleiden. Er is erg veel moois en leuks te vinden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten