26 augustus 2012

Gelezen: 'Runner's High' - Tim van der Veer

Er zijn van die vragen waarop hét antwoord niet lijkt te bestaan, vragen die juist daarom altijd weer boeiend zijn om te stellen. 'Waarom lopen wij hard?' is er zo een. Tim van der Veer, columnist en freelancer van Runner's World, schreef er een fijn boek over: Runner's High.

Op zoek naar antwoorden gaat Van der Veer een bijzondere uitdaging aan: het lopen van de Swiss Alpine Marathon, een wedstrijd over 78 kilometer op zo'n 2500 meter hoogte. Voor de voorbereiding reist hij af naar de Himalaya, om er te trainen met twee Nepalese looptalenten, die ook het Zwitserse avontuur willen aangaan. Iets dichterbij in de Ardennen ontmoet hij Jo Schoonbroodt, de grijze Keniaan, die mij in 2010 eens kennis liet maken met het mooie gebied rond de Mont Saint Jacques (zie dit artikel uit Run2Day Magazine). De wedstrijd en de voorbereiding erop vormen de kapstok voor het verhaal.

Runner's High leest als een trein. Van der Veer schrijft vanuit een luchtige nieuwsgierigheid, soepel en vlot. Als er een boodschap uit het boek te halen is voor hardlopers dan is het: als je ontspannen met je sport bezig bent, kun je je grenzen verder verleggen dan je voor mogelijk houdt.

En de antwoorden op de waarom-vraag? Tja, zowat alle theorieën passeren de revue: van de chemie van endorfine tot het verwerken van een traumatische ervaring tot het zoeken van tegenwicht voor een werkend bestaan van zittend hoofdwerk. Misschien is het een van de opdrachten die je jezelf als hardloper moet geven: ga op zoek naar je eigen antwoorden en beschouw elk antwoord als de finishlijn die de eerste stap naar een nieuwe uitdaging is.

Zie ook: mijn zoektocht naar het waarom van het hardlopen naar aanleiding van het lopen van de New York City Marathon in 2008.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten