19 augustus 2012

Echt gebeurd, zelf meegemaakt

Wie destijds het nieuws een beetje volgde, herinnert zich vast nog levendig de brand in Café De Hemel in Volendam in de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001. Vandaag beluisterde ik het aangrijpende verhaal van ambulancebroeder Ron Sitek die destijds een van de slachtoffers uit de puinhopen haalde. Zo'n persoonlijk verhaal brengt nieuws dichterbij en geeft het meer betekenis.

Het verhaal van Sitek vormt een van de afleveringen van de podcast Echt gebeurd in Toomler, waarin artiesten en niet-artiesten verhalen vertellen over wat ze zelf mee hebben gemaakt. De podcasts zijn opgenomen tijdens bijeenkomsten in het Amsterdamse Toomler, maar ook op andere locaties. Zo zijn er tijdens Lowlands dit jaar opnames gemaakt. Cabaretiers Micha Wertheim en Paulien Cornelisse presenteren de bijeenkomsten.
Het concept van Echt gebeurd in Toomler is tijdloos eenvoudig: een verteller, een verhaal en een publiek. Niets meer, niets minder. De verhalen zijn hilarisch en ontroerend, met zelfspot of enige schaamte verteld, kurkdroog of erg sappig. In een aantal aflevering leest de verteller voor uit het dagboek uit de puberteit. Nog wat onhandig geformuleerde diep filosofische bespiegelingen over het leven zelve wisselen daarin af met alledaagse beslommeringen, zoals huiswerk en het effect van body lotion na het badderen.

Echt gebeurd in Toomler laat zien wat de kracht van goed vertelde, waar gebeurde verhalen is. Met echt contact en verhalen over echte ervaring krijgt alles wat je wist of dacht te weten over de werkelijkheid een extra dimensie. Daarom, van harte aanbevolen.

Podcasts zijn gratis. Via het programma iTunes kun je de afleveringen downladen. Klik hier voor een instructie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten