18 maart 2011

Ruzie met je hersens!

Kun je je hersens voor de gek houden?
Kunnen je hersens voor je voor de gek houden?
En wat is dan het verschil?

Met deze vragen begon ik gisteren een denkles met leerlingen van de plusklas van basisschool Het Palet uit Den Bosch. Het was een openbare les tijdens het Onderwijscongres van Schoolnet Brabant in het Provinciehuis in Den Bosch.

We begonnen met een spelletje Kneesy, Earsy, Nosey, bekend van Laurel & Hardy:



De kinderen hadden er weinig moeite mee, en vonden het natuurlijk erg grappig dat het voor de volwassenen in het publiek veel moeilijker bleek.

Al snel kwamen we op begrippen als illusies en fata morgana's. Een van de leerlingen vond ook dat je hersens je voor de gek houden als je een som denkt goed te hebben gemaakt, maar hij blijkt toch fout. We onderzochten enkele plaatjes die gemaakt zijn om je hersens te foppen: het Hermann Rooster en de lijnstukken, te vinden op deze website.

ruzie met je hersens

In het tweede deel kregen we het over twijfel. Wat is dat eigenlijk? Is het lastig, kan het ook fijn zijn, heeft het nut? De vraag kwam uit het Billetjes Bloot Spel, een aanrader voor wie mooie gesprekken wil voeren met kinderen. En voor wie nog twijfelt: twijfel is ruzie met je hersens!

Tot slot bespraken we het nut van filosoferen. Niet zo nuttig, vonden de kinderen aanvankelijk bijna allemaal. Tot we wat verder in gesprek kwamen. Je kunt er dingen door bedenken die niet bestaan, je leert er beter van praten... Niet alles wat ik hier zelf als antwoord op heb bedacht kwam in de kinderen op. Op Denkkunde.nl heb ik een wat langer lijstje opgenomen.

1 opmerking:

  1. Mooi om even met je mee te kunnen kijken. Filosoferen is een belangrijke vaardigheid, daar zouden we veel mee kunnen. Het is nog een hele kunst om kinderen in een mooi denkspoor te krijgen: Hoe maak ik gebruik van de verschillen en eigenheid van ieder individu?
    De situatie in het provinciehuis was een vreemde setting waar veel invloeden van buiten erg storend waren. Desondanks kun je toch al belangrijke conclusies trekken.
    Succes met verdere ontwikkeling.

    Peter

    BeantwoordenVerwijderen