07 september 2009

Een andere kijk op onderwijs...

Ik heb op dit weblog al verschillende keren geschreven over Sir Ken Robinson, auteur van Het Element. In mei van dit jaar was Robinson in Amsterdam en Vlaanderen te zien. In Amsterdam had ik een interview met hem dat nu verschenen is in het nieuwe nummer van COS. Een citaat: "Het onderwijs zoals we dat kennen is gebaseerd op de metafoor van de industrie. Die paste bij een industriële economie, maar niet bij de kenniseconomie waarnaar we nu op weg zijn. De industrie is nog altijd de leidende metafoor in het onderwijs. Neem nu de indeling in klassen. Dat gebeurt uitsluitend op basis van de 'productiedatum' van onze kinderen. Er wordt niet gekeken naar belangstelling of bijvoorbeeld de leerstijl van kinderen. De kenniseconomie vraagt om een andere kijk op onderwijs."

In Antwerpen woonde ik de presentatie bij. Daar is een mooi videoverslag van beschikbaar:



Eerder artikel over 'Het Element'.

3 opmerkingen:

  1. Vandaag zijn mijn dochters het systeem weer ingegaan, de een naar 2Havo en de ander naar 4VWO.
    Bij het avondeten informeerde ik naar de kennismaking met de nieuwe docenten. Met vragen welke van hen direct al inspireren bleeft het lang stil.
    Jongste heeft het idee dat ze nog 4 jaar moet wachten voordat ze kan gaan doen wat ze echt leuk vindt.
    Oudste heeft al mogen kiezen en kan uitkijken naar de gewenste studie over 3 jaar. In haar rooster is overigens 1 van de 32 uur uitgetrokken om aan cultuur en creativiteit te besteden. Hopenlijk kan ze in de overige 31 uur op stille momenten haar eigen creativiteit voldoende kwijt.

    Een gelijdelijke omvorming van het onderwijs zal naar mijn idee vooral in de instelling van de docenten moeten liggen. Hierbij dienen ze oog te krijgen voor de rijke bronnen aan creativiteit die zich in hun klas bevinden.

    Aan minister Plassterk het advies om aan alle docenten het boek van Sir Ken Robinson voor te schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem11:26 p.m.

    Dag Erno,

    Op jouw aanraden het boek gelezen. Dat ging vlot in de vakantie. Het is goed leesbaar en lag verrassend dicht bij mijn eigen opvattingen. Maar zou wel een revolutie betekenen in onderwijs. Nou, laten we die revolutie dan doen plaats vinden.
    Ik zie uit naar het artikel in COS.
    Peterter

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anoniem3:55 p.m.

    was er ook in Antwerpen.
    ik heb het boek ook gelezen.

    Ik ben een aantal lectoren van Kaho Sint-Lieven Aalst (lerarenopleiding) tegengekomen zij kenden Sir Ken Robinson niet.
    Ook het boek niet.
    Het boek ligt ook dicht bij mijn opvattingen.

    Meneer Mijland misschien kan je eens een artikel schrijven hoe het er aan toe gaat in de lerarenopleiding....
    Als we een andere kijk willen moet er ook een andere mentaliteit komen bij sommige lectoren in de lerarenopleiding denk ik....
    (want zij leiden toekomstige leerkrachten op)

    Vanessa Janssens

    BeantwoordenVerwijderen