07 september 2009

Laptop voor alle bovenbouwleerlingenVandaag was het de eerste schooldag in het zuiden van het land. Op basisschool De Talententoren in Sterksel was deze dag extra bijzonder. De bovenbouwleerlingen gingen er voor het eerst aan de slag met ieder een eigen SkoolMate, een kleine laptop die speciaal ontwikkeld is voor het basisonderwijs.

De SkoolMate heeft een aantal voor het onderwijs interessante extra opties in vergelijking met een gewone laptop. Zo wordt het beheer, van software-updates tot instellingen voor veilig internetten, op afstand gedaan. Het gaat om een zogenaamde tablet, waarbij het beeldscherm ook als 'deksel' op het toetsenbord gelegd kan worden. De bediening gaat dan met een pen. De laptop is verder voorzien van handschriftherkenning. Er zit een goede webcam op het apparaat en een bewegingssensor, die we ook kennen van de iPhone.

De kinderen van groep 7 waren zichtbaar enthousiast. Ieder kind werkte aan een eigen taak, passend bij de actuele leervraag. Maar er was ook interactie: kinderen hielpen elkaar en zochten samen naar oplossingen. En meester Hein? Die vertelde dat hij nu meer tijd heeft voor het geven van individuele aandacht aan zijn leerlingen.

Vanavond heeft het Jeugdjournaal een reportage over het project.

2 opmerkingen:

 1. Anoniem11:28 p.m.

  One laptop per child (OLPC). ofwel 100$laptop. Ben benieuwd hoeveel deze kosten en of er met KPN gratis gesurft mag worden.

  Peterter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is gewoon een classmate PC van Intel. Enige verschil is de bundeling met beheersoftware volgens mij. "... De SkoolMate is gebaseerd op de Intel Classmate PC...." meldt het persbericht.

  Zie voor eerdere ervaringen met de XO laptop van OLPC in het basisonderwijs in Maastricht de website van de stichting OpenWijs: 'eerste resultaten'. Zij zijn begonnen in november 2008. OpenWijs ondersteunt ook classmate PC projecten.

  BeantwoordenVerwijderen