23 februari 2009

Tien tips voor online werken...

Software... dat was vroeger een grote doos met diskettes of een cd-rom, een dikke handleiding met uitleg in alle denkbare talen én een gepeperde rekening. Niet zelden was je een uur of meer bezig met het doorlopen van een ingewikkelde installatieprocedure: voorkeuren instellen, diskettes wisselen en vooral niet iets verkeerd doen, anders kon je opnieuw beginnen.

De wereld van de technologie is veranderd. Veel nieuwe software draait met een eenvoudige webpagina als interface op de server van de maker. Het gaat eenvoudige, gratis programma's, waarmee je direct of na het aanmaken van een account aan de slag kunt. De documenten die je ermee maakt, sla je online op of op je eigen computer.

Tien voorbeelden!

1. Google Docs
Een redelijk compleet pakket kantoorsoftware met een tekstverwerker en een spreadsheetprogramma. Werkt op basis van een Google-account en biedt ook de mogelijkheid samen aan één document te werken met andere account-bezitters.

2. Picnik
Picnik is een uitgebreide photo-editor met alle standaard features aan boord: crop, rotate, sharpen, rode ogen enzovoort. De website biedt integratie met o.a. Flickr of Picasaweb, waaruit je je foto's kunt ophalen, bewerken en weer terugzetten. Je kunt ook foto's van je eigen computer halen of via een URL van een website. De resultaten van je werkzaamheden zijn op te slaan op een vaste schijf of kunnen per e-mail verzonden worden.

3. Bubbl.us
Met Bubbl.us kun je heel eenvoudig online een mindmap maken en bewaren. Je hoeft geen software te installeren en kunt op elke plek met een internetaansluiting bij je mindmaps en... je kunt ook gemakkelijk samenwerken aan mindmaps door een account (gebruikersnaam en wachtwoord) te delen met anderen. Vanuit het hoofdtrefwoord maak je nieuwe takjes aan door op Enter te drukken.

4. Create A Graph
Een leuke tool voor het maken van grafieken. Je kunt hier met allerlei cijfermateriaal online onder andere een taart-, lijn- of staafdiagram maken. Er zijn veel opties beschikbaar, zoals het maken van een legenda en veel keuzemogelijkheden voor kleurgebruik, lettertype en vormgeving. Alle opties worden kort, maar helder toegelicht. Het resultaat is in diverse bestandsformaten te downloaden, zoals pdf en jpg, maar het kan ook direct geprint worden of als link naar anderen gemaild worden. Het betreffende project is dan aan te passen of te corrigeren. Projecten blijven beschikbaar, zolang ze maar niet dertig dagen lang onbezocht blijven.

5. Imagination Cubed
Online tekenen, desgewenst met meerdere gebruikers tegelijk.

6. Screentoaster
Programma waarmee je screencasts kunt maken. Na gratis registratie kun je meteen beginnen met opnemen. Je kunt instellen of je het hele scherm of slechts een gedeelte wilt opnemen, of je er geluid bij wilt opnemen en zo ja van welke bron en of je een camera wilt mee laten draaien. Zo kun je met je webcam jezelf in beeld toevoegen als kadertje binnen het gehele beeld om de boodschap verder te ondersteunen. Verder kun je ondertitels toevoegen. De vastgelegde video's kun je downloaden, rechtstreeks naar YouTube sturen (nog niet 'fully operational') of opslaan bij Screentoaster zelf. In dat laatste geval kun je de filmpjes ook weer embedden in een andere website, ze laten beoordelen door anderen enzovoort. Let bij het vastleggen van beelden van je scherm goed op dat er geen privacygevoelige zaken in beeld komen.

7. Puzzle Maker
Geef de woorden en beschrijvingen in en deze kruiswoordpuzzel-generator zet alles mooi in een raster met horizontale en verticale rijtjes. De beschrijvingen komen onderaan te staan. Zodra je klaar bent, kun je een printje maken zowel van de puzzel als van de oplossing.

8. Media Convert
Voor het converteren van bestanden naar een ander formaat. Kies het bestand op je harde schijf, kies het gewenste formaat en even later kun je het geconverteerde bestand downloaden van de website. Media Convert ondersteunt talloze audio- en videoformaten, maar ook bestanden van veelgebruikte tekstverwerkers, spreadsheet- en presentatieprogramma's. Denk aan programma's uit de stallen van Microsoft Office, Open Office, Star Office en Lotus 123.

9. Online recorder
Neem geluid op en downloadt het als MP3-bestand.

10. Net2FTP
Even niet je ftp-programma bij de hand voor het onderhouden van je website? Dan is het handig dat er een webbased ftp-programma is: Net2FTP. Vul je ftp-gegevens in en je kunt direct aan de slag. Het programma heeft alle gangbare ftp-opties: bestanden uploaden, verwijderen, hernoemen... je kunt zelfs je html-bestanden direct bewerken en opslaan. De website is ook beschikbaar in het Nederlands.

Welke online software gebruik jij?

4 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem9:22 p.m.

    Wat een lijst aan mogelijkheden, ik gebruik(lees heb ergens een account) van Flickr.
    Verder actief in het gebruik van Google Docs.
    Voor het plannen van afspraken met meerdere mensen gebruik ik datumprikker.nl.

    Verder uit de tips wel wat ideëen opgedaan om uit te proberen.
    Dank voor de tips.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anoniem10:13 p.m.

    Dag Erno,


    Een prachtig lijstje waar ik weinig aan toe kan voegen. Hooguit kun je de weblog-mogelijkheden nog toevoegen. Een geweldige manier om verslag te doen van een (wereld)reis of om een soort van dagboek bij te houden of om je mening/gevoelens/gedachten/activiteiten wereldkundig te maken.

    Ik ga je lijstje zeker onderzoeken. Mooie opsomming! Bedankt!

    Peterter

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk overzicht! Ik gebruik voor mindmapping (online dan) mindmeister, vond ik net iets netter mindmappen dan bubble.us.

    BeantwoordenVerwijderen