16 december 2007

'Survival of the fittest content makers'

Wat is internet een geweldig medium! Of had ik dat al gezegd?

Je zit met een kop vol ideeën en wilt daar wel eens met een aantal deskundigen, gelijkgezinden of dwarsdenkers over van gedachten wisselen. Mensen die je misschien nog nooit of een enkele keer hebt ontmoet, maar die je kent of die jou kennen van je activiteiten op het web en die misschien al ergens in je virtuele netwerk hangen. Mensen die zelfstandig ondernemer zijn of buiten de kaders van hun organisatie durven te denken. Je stelt een mailtje op en een paar dagen later heb je een heuse denktank bij elkaar.

Het mailtje ging over content. "Wie content maakt moet slim zijn. Of het nu gaat om teksten, video of muziek. Je wilt een groot publiek bereiken én een redelijke boterham verdienen. Dus internet is je vriend én je vijand. Moet reclame alle content gaan sponsoren of zijn er andere oplossingen. Moet je het als schrijver voortaan maar hebben van presentaties, als band van je optredens en je merchandise? Kunnen auteursrechten-organisaties en uitgeverijen ons nog wel beschermen? Tegen welke offers mogen ze dat van ons doen? En hoe zal de markt zich verder ontwikkelen?"

Per 1 januari ben ik 100% zelfstandig ondernemer. In kennis. Dus in content. Al sinds de opkomst van het internet in Nederland houd ik me met dit thema bezig. Zo schreef ik in 2001 voor het Handboek Internet en E-commerce (Academic Service) een artikel over dit onderwerp: 'Economische modellen voor inhoud op het internet'. Gedateerd? Misschien voor een stuk, maar de onderliggende vraag is nog even prangend.

In februari 2008 komt de denktank bij elkaar. Dit is het idee:
- een middagje creatief brainstormen op een centrale plek in Nederland
- beoogde opbrengst: een inventarisatie van bestaande en zo mogelijk het bedenken van nieuwe strategieen om content te laten renderen
- verslag achteraf in verschillende vormen op internet

Wie er in de denktank zitten? Het is alleszins een mooi gezelschap. Later meer...

2 opmerkingen:

  1. Leuk dat de namen nu bekend zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem5:28 p.m.

    zit die denktank vol of is er nog een plaats vrij?

    Peterter

    BeantwoordenVerwijderen