10 december 2007

10 anti-afleidingsmanoeuvres

Werken gaat sneller, beter en dus prettiger als je geconcentreerd door kunt pruttelen. Na elke afleiding, hoe onbenullig die ook lijkt, heb je immers weer even tijd nodig om het denkspoor op te pakken waarlangs je zo productief aan het doorstappen was. Hoe zorg je voor opperste concentratie? Tien in de praktijk getest en effectief gebleken anti-afleidingsmanoeuvres.



1. Neem voldoende tijd om een karwei af te maken of een substantieel deel ervan. Blokkeer deze tijd in je agenda. Die is niet alleen voor afspraken. Ken de momenten van de dag waarop je je het best kunt concentreren en maak daar optimaal gebruik van.
2. Formuleer een duidelijk en haalbaar doel. Wat wil je gedaan hebben aan het eind van het vastgelegde tijdsblok?
3. Zorg ervoor dat alle benodigdheden binnen handbereik zijn. Niets zo vervelend als net lekker bezig zijn, om dan te moeten gaan zoeken naar een te knap opgeborgen document.
4. Zonder je af. Sluit de deur en hang er een niet-storen-kaartje op. Zoek een werkplek waar men je niet kent. Of zet een pruik op en een ander brilletje.
5. Snoer alle apparaten en applicaties de mond die met geluid de aandacht vragen. Zet je telefoon uit (trillen hoor je ook), sluit je e-mailprogramma af. Dompel hinderlijk achtergrondgeluid onder in aangenamere 'ruis' zoals klassieke muziek of bepaal zelf je nonstop ideale klankmix van regen, de zee, meeuwen of zacht repeterend getrommel op Soundsleeping.
6. Ruim je kantoor op en maak je bureau of werkblad leeg. Ooghoeken zijn nieuwsgierige aagjes. Ze speuren ook continu je digitale bureaublad af. Sluit daarom alle programma's af die je niet nodig hebt. Het gratis programma Isolator voor de Mac helpt door alles behalve het actieve venster in zwart te hullen.
7. Voorkom fysieke afleidingen. Een goede houding, een aangename temperatuur, voldoende gegeten en gedronken, prettig zittende kleding... dat doet deugd! Regelmatig sporten draagt bij aan een fijne balans tussen lichaam en geest. Een open deur? Zeker. Waarom denk je dat die open staat?
8. Wees matig met koffie. Het zwarte goedje lijkt wonderen te doen, maar kan ook stress veroorzaken. Een gejaagd gevoel leidt af.
9. Ontspan de spanningsboog van je karwei op de momenten die jij kiest (en niet iemand die je belt over een 'interessant aanbod in verband met uw stroomrekening'). Loop even naar buiten, haal diep adem, doe wat rekoefeningen.
10. Herken bijtijds de man met het hekje (#). Hij is de kenniswerkersvariant op de man met de hamer en komt je vertellen dat je niet meer verder kunt. Erg frustrerend en dus afleidend. Tactische tip: op tijd stoppen en je werk laten rusten in de wetenschap dat het later wel weer goed komt.

Met dank aan Mark McGuinness ('Time Management for Creative People').

3 opmerkingen:

  1. Wat ik ook een goede vind (uit Een levensregel voor beginners op bijvoorbeeld http://www.managementboek.nl/boek/9789020941845/een_levensregel_voor_beginners_wil_derkse):
    werk een (1) uur aan een taak en houd er dan mee op. Ga dan iets anders doen. Na een uur ben je niet meer zo fris, heb je je best gedaan en werkt het verkwikkend om iets nieuws op te pakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. PS ´Stijn´ is in feite zijn papa: Arjan

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anoniem10:37 a.m.

    nr 11:
    Zorg dat je huisgenoten weten dat je aan het werk bent. Ook al ben je thuis, je bent nu even 'niet thuis'.

    Peterter

    BeantwoordenVerwijderen