02 augustus 2007

Verder dromen over NED_TED

Maurits Fondse droomde eerder dit jaar op zijn weblog over een Nederlandse versie van het jaarlijkse TED-congres in Monterey (V.S.). Het zou een bijeenkomst moeten worden van de beste sprekers van het land over de meest uiteenlopende thema's, waarvan de 'talks' online beschikbaar zouden moeten komen voor een breed publiek, onder het motto 'ideas worth spreading'.

Niet alleen een mooie droom, maar ook een die inspireert tot verder dromen. Want wie zou je op zo'n NED_TED bijvoorbeeld 20 minuten aan het werk willen zien? Een voorzetje met mijn vijf sprekers die ik de laatste jaren in levenden lijve heb gezien en gehoord; tevens een uitnodiging om jouw favoriete sprekers in te brengen als reactie.

- drs. Adjiedj Bakas: trendwatcher en auteur, onder andere van Megatrends Nederland
- Mathieu Weggeman: deskundige/denker op het gebied van kennismanagement en auteur van onder andere Kennismanagement: de praktijk en Provocatief adviseren.
- Rob Creemers: trendwatcher en razendsnelle spreker
- Ben Tiggelaar: slimme spreker/publicist, bekend van Dromen, durven, doen.
- Berthold Gunster: strijder tegen de ja-maar-cultuur ten gunste van meer positiviteit, auteur van Ja-maar, wat als alles lukt?

Oh ja, Maurits, schrijf jij dan de herkenningsmelodie voor de intro's van de filmpjes?

4 opmerkingen:

 1. Anoniem12:03 p.m.

  Als je ziet hoeveel studiedagen er zijn en wat er dan aan inleidingen, workshops, panels, discussie-na-afloop, etc zijn, dan is er aanbod genoeg, dunkt mij. Ook de uitpuilende lijst met titels op managementboek.nl doet vermoeden dat er meer dan genoeg gedacht en gesproken wordt. Vastleggen dus!
  En zelf beginnen en uploaden die talks.
  Ik doe in okt mee aan een studiedag en ben voornemens daar TED-achtige middelen voor in te zetten ...

  Misschien helpt het als een sponsor van het kaliber BMW (igv TED) een site sponsort ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem4:07 a.m.

  Interessante vraag.. Wat namen die me zo te binnen schieten: Yolanda Eijgenstein (Happy Worker en Iederwijs), Joris Luijendijk (invloed van de media), inderdaad Ben Tiggelaar, Jeroen Bakker (nieuwe media).
  Maar eigenlijk, eigenlijk merk ik toch steeds meer dat inspiratie zit in de 'kleine dingen' ipv de grote namen.. Zo vond ik van alle congressen de afgelopen jaren de laatste Bizz Blog meeting één van de meest inspirerende. 'Gewoon' mensen met passie voor hun werk in een open sfeer aan het woord laten.
  Of iemand uit de non-profit sfeer: zo werk ik zelf voor een organisatie die vluchtelingen helpt. Eén keer het verhaal van een vluchteling horen en je hebt al de inspiratie die je maar wilt..
  Zie bijv. ook de laatste TED talks over Afrika!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem9:51 a.m.

  @Erno, kijk ook eens op pinc.

  Mijn idee achter een TEDNL is deze. Ik zou graag een thema-ted willen organiseren over de toekomst van Nederland. (Grote) vragen die daarbij aan bod zouden moeten komen zijn:
  * Hoe moet NL er in de toekomst uitzien?
  * Waar zijn we goed in?
  * Welke keuzes moeten we maken?
  * Wat is jouw rol daarin?

  Vervolgens zou ik dit willen invullen met een aantal sprekers, die ieder hun eigen dwarsdoorsnede van NL kunnen maken.

  * ruimtelijke ordening: Adriaan Geuze
  * economie: Casper van Wijk
  * Design/vormgecing: Theo Jansen
  * Nederland in de wereld: Joris Luyendijk
  * Zorg: Rob Oudkerk
  * Ondernemerschap & ambitie: Joop Alberda
  * Marketing: Seth Godin
  * Leiderschap & Passie: Pieter Winsemius
  * Muziek: Lucky Fonz III

  verder lijkt het leuk om sprekers op het gebied van psychologie, creativiteit/kunst en onderwijs te horen spreken. Het doel van de dag zou moeten zijn om mensen te laten tintelen van energie om ons eigen land beter te maken voor de toekomst (dat lokale element zou imho de echte meerwaarde zijn - ipv enkel NL sprekers - van zo'n ted-NL).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem9:51 a.m.

  en pinc = www.pinc.nl

  BeantwoordenVerwijderen