05 juli 2007

Sociale televisie

Je nodigt wat mensen uit en start even later je eigen online televisie-uitzending. Je presenteert vanachter je computer met webcam en microfoon. Als regisseur geef je je gasten zendtijd door naar ze 'over te schakelen'. Wie live in de uitzending zit, kan wat vertellen of van tevoren klaargezette filmpjes laten zien. Als deelnemer in een uitzending zie je op je scherm behalve de live-beelden een chatvenster, foto's van alle deelnemers en een venster met je eigen 'studio'-situatie. Het hele programma wordt niet alleen live uitgezonden, maar is achteraf nog eens terug te zien.

Ik heb het hier over Operator11, een dienst die de afgelopen week intensief door een aantal Nederlandse pioniers is uitgeprobeerd. Technisch rammelt het nog en inhoudelijk zijn er nog niet echt spannende dingen te zien. Maar het is wel een beloftevolle toepassing van wat wel Sociale Televisie of TV 2.0 wordt genoemd. (Lees het recente, prima overzicht van TV 2.0-diensten, gemaakt door Frankwatching.)

Gisterenavond ging 'Meisje van de slijterij' op de regisseursstoel zitten voor wat uiteindelijk een 35 minuten durende testuitzending werd. Om je een idee te geven van wat er met Operator11 kan, bekijk hem eens. (Er zit een experimenteel videoclipje van me in.)Er zijn tal van aardige toepassingen denkbaar voor dit soort media. Je zou een aantal deskundigen rond een bepaald thema in een uitzending met elkaar kunnen laten discussiëren (zonder dat ze door elkaar kunnen praten : ). In het onderwijs zou je leerlingen aan elkaar hun videowerkstuk kunnen laten tonen, waarbij ze via de chat complimenten en tips kunnen geven. Of roep een stel creatievelingen bij elkaar en maak een uitzending met eigen werk: poëzie, muziek...

Samenvattend: dit is ruiken aan de toekomst; de geur is spannend en beloftevol!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten