05 juli 2007

Nooit meer moe!

Op de Amerikaanse website WebMD staat een aardig artikel met 22 tips om je elke dag weer fit te voelen. Een samenvatting:

Eet regelmatig, lichte maaltijden met veel vezels. Sla het ontbijt niet over. Zorg voor voldoende gezonde vetten met Omega-3, te vinden in vette vis als zalm en tonijn en walnoten.

Drink voldoende. Beperk de hoeveelheid koffie tot maximaal 3 kopjes en nuttig die in de ochtend. Drink gerust een glaasje alcoholhoudende drank, maar stop met alcohol twee tot drie uur voordat je naar bed gaat voor een optimale nachtrust.

Ontspan door je gevoelens te uiten, door een muziekje te draaien, op je ademhaling te letten (buikademhaling!), de balans tussen geestelijk en lichamelijk werk te bewaken (lees: sporten!). Kijk geen tv en ga weg van het beeldscherm, ruim voordat je gaat slapen: het licht dat de beeldschermen uitstraalt maakt je biologische klok in de war.

Organiseer je leven door je omgeving op te ruimen en activiteiten zodanig te plannen dat je voelt grip te hebben op je leven. Schrijf zorgen van je af.

Wees een prettig mens: geef complimenten, doe eens iets onbaatzuchtigs voor een ander.

Slaap voldoende met de wekker uit zicht en in een koele slaapkamer met zo weinig mogelijk geluidmakende stoorzenders. Als het niet lukt binnen een kwartier in slaap te vallen, sta op, doe wat ontspannends en probeer het na een tijdje nog eens.

Uit eigen ervaring voeg ik daar nog aan toe:
- Presteer/creëer elke dag iets waar je een voldaan gevoel over hebt.
- Leer elke dag iets nieuws, hoe klein ook.
- Lach (en laat lachen).
- Laat los; laat de dingen gebeuren, laat ze je overkomen en accepteer ze. Vraag alleen: wat ga ik hiermee doen? Of: wat gebeurt er als ik niet reageer?
- Streef naar een vast dagritme.
- Ga vaak naar buiten.
- Volg alle regels, maar vergeet niet af en toe te zondigen!

Wat doe jij om vermoeidheid tegen te gaan?

1 opmerking:

  1. Goeie tips...
    Ik houd me aan de koffie-regel maar de alcohol-stop 3 uur voor het te bed gaan lukt moeilijker.

    BeantwoordenVerwijderen