29 december 2020

Vragen uit liedjes: Mag het licht uit?

 

Een slaapkamer ergens in het land, de gordijnen dicht, op het bed een gehaakte sprei met ruitjesmotief. Hij heeft zich zojuist uitgekleed, zij ook. Ze kijken elkaar aan. En dan vraagt hij: 'Mag het licht uit?' Hoe universeel wil je het hebben? Zo universeel dat er een liedje van moest komen. De Dijk deed het in 1987. Maar ja, het antwoord krijgen we van de heer Van der Lubbe niet te horen. Dat moeten we dan maar zelf bedenken, uiteraard op basis van gedegen onderzoek en gezond verstand.

Eerst maar eens: hoe staat het met onze voorkeuren in dezen? Een eerste zoektocht brengt ons bij een onderzoek van Lampenfabrikant Osram Sylvania. Daaruit blijkt dat 60 procent van de respondenten het licht liever aanhoudt tijdens de seks. Een Brits onderzoek onder ruim duizend mannen tussen de 20 en 30 jaar, laat zien dat een kwart van de respondenten liever in het donker vrijt, vooral vanwege ongemak met het eigen lichaam. Houd hier als partner even rekening mee als dé vraag je wordt gesteld. Dat kan met twee typen antwoorden:
  1. 'Tuurlijk schat, daar zit het knopje.'
  2. 'Och, maar jij hoeft je niet te schamen hoor. Je ziet er fantastisch uit, precies goed. Kom lekker bij me liggen en weet je wat? Ik doe dit lampje ook nog even aan.'
Ik kom zelf bij dit soort vragen graag met rationele argumenten in plaats van me te laten leiden door gemiddelden. 

Argumenten voor het aanhouden van het licht zijn dan bijvoorbeeld:
  • Bij gebruik van een condoom is klungelen met het licht aan veiliger. Eventueel mag het licht uit als het ding eenmaal zorgvuldig is aangebracht.
  • Er is sprake van nieuw aangeschafte lingerie, een tattoo of een van de twee is speciaal naar de kapper geweest voor dit moment.
  • Het lichtknopje zit op een onlogische plek, zodat het moeilijk terug te vinden is na de daad, met alle gevaren van stoten en vallen van dien.
  • De buren zijn zo nieuwsgierig dat ze wel weten wat er hand is als bij jou zo vroeg al het licht uitgaat.
Rationele argumenten om het licht uit te doen zijn bijvoorbeeld:
  • Energiebesparing (hoewel dat bij LED-verlichting nog maar minimaal is).
  • Afleidende elementen in de betreffende kamer, zoals zicht op je thuiswerkplek, vlekken op het plafond of dat spannende boek, waarin je nog maar één hoofdstuk hoefde te lezen toen er bij die ander ineens sprake was van zin in seks.
  • Je wilt eigenlijk met iemand anders vrijen. Die persoon kun je je beter voorstellen in het donker.
  • De buren zijn zo nieuwsgierig dat ze wel weten wat er hand is als bij jou zo laat nog het licht brandt.
Conclusie: het antwoord op de vraag 'Mag het licht uit?' kan zowel met 'ja' als met 'nee' beantwoord worden. Daaraan voeg ik graag toe dat het bespreken van de toelichting een bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van de relatie (elkaar begrijpen).

Tip: beantwoord de vraag nooit met 'Ach, we leven in een democratisch land.' Dat is echt killing voor de romantiek.

Tot slot nog iets van een andere orde: je kunt tegenwoordig het licht wel uitdoen, maar dat wil niet zeggen dat het donker is en je je bedpartner niet meer kunt waarnemen. Daarom bij wijze van toegift nog deze actuele kaart waarop je kunt zien op welke plekken het 's nachts zo donker is, dat je daadwerkelijk geen steek voor ogen meer ziet als je het licht uitdoet.

Reacties zijn welkom, maar kom niet met 'Teveel woorden, teveel zinnen'. Die had ik zelf al bedacht.

1 opmerking:

  1. Geef mij maar de schemer. Geen spotlights, ook niet pikdonker. Wel de schaduwen, flakkerende kaarsen, de regenboogkleuren en met daglicht is ook niks mis. Maar ja, ik verkeer ook allang niet meer tussen de 20-30 jaar. ;0) Dus ja, het licht mag uit.

    BeantwoordenVerwijderen