29 mei 2014

De impact van robots op de arbeidsmarkt

Stel je een arbeidsmarkt voor. Er werken tien mensen. Hun werk kan op een dag gedaan worden door een robot. Al het werk? Nee, want het werk waar het hier om gaat - vul zelf maar in - vergt deels unieke menselijke kwaliteiten. Aandacht, creativiteit, fingerspitzengefühl, ethiek, reflectie...

De oplossing is eenvoudig: we kopiëren de robot totdat we er tien hebben - tien robots die elk werk doen voor tien mensen - en zetten één mens aan het roer. Dat betekent nogal wat voor die mens. De torenhoge eisen aan de professional van morgen:
  • om robots optimaal te laten functioneren en te herkennen als deze fouten maken, moet de professional ver 'boven de stof' staan en blijven staan (hoge startkwalificatie én leven lang leren)
  • hij moet zich volledig focussen op zijn toegevoegde waarde als mens (als je doet wat robots ook kunnen, mis je een stukje van de gevraagde efficiëntie)
  • hij moet vlijmscherp concurreren met de negenennegentig collega's die overbodig zijn geworden; zij zullen die ene plek op de arbeidsmarkt met veel vuur bevechten
                     
Abstract verhaal?

Laten we dan eens kijken naar de fysiotherapeut van morgen. Omdat diens cliënten steeds meer zelfstandig oefenwerk kunnen doen met geprogrammeerde apparaten en games met bewegingsherkenning, kan hij vier keer zoveel cliënten bedienen. De fysiotherapeut moet voor al deze cliënten passende oplossingen kennen of bedenken, de behandelingen kunnen instellen, volgen en beoordelen of de technologie het juiste effect sorteert enz. Er wordt dus minder een beroep gedaan op zijn routine, maar meer op zijn actuele kennis en expertise. Hij moet slim administreren, het routinewerk daarin automatiseren. Zo verandert het beroep van de fysiotherapeut.

Die robots komen, of we willen of niet. Technologische vooruitgang is niet te stoppen. We kunnen dus maar beter gaan nadenken over hoe we een samenleving inrichten waar steeds meer werk uit handen genomen wordt door technologie. Waar nieuwe banen ontstaan, maar waar er over het geheel meer zullen verdwijnen. Het was een van de thema's van de bijeenkomst 'De toekomst van werk' in Amersfoort. Ook daar bleek dat we een enorm moeilijk vraagstuk te pakken hadden. Wordt daarom vervolgd...

Geïnspireerd door artikel 'Robotgeassisteerde revalidatie bij cliënten na een CVA' van Roland van Peppen, Dick van der Pijl & Peter Feys.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten