02 maart 2014

Gezichtsherkenning: de volgende zoekrevolutie

Online zoeken doen we met trefwoorden. Als resultaat geeft onze favoriete zoekmachine ons webpagina's, maar ook afbeeldingen of video's. De laatsten worden gevonden doordat in de titel van het bestand of de context van de webpagina waarop ze zijn gepubliceerd passende trefwoorden staan.

Maar zoeken kan ook anders.

  • In het Multicolr Search Lab van TinEye Labs kies je een aantal kleuren, waarna je als zoekresultaat afbeeldingen te zien krijgt waar de betreffende kleuren prominent in aanwezig zijn. Zo vind je de Amerikaanse vlag door te zoeken op rood, wit en blauw.
  • Van dezelfde makers is er een Reverse Image Search. Upload of link naar een foto en de zoekmachine vindt waar de foto's geplaatst zijn. Handig voor fotografen om te controleren of hun beelden wellicht zonder de rechten te regelen geplaatst zijn.
  • Ook Google laat je zoeken op afbeeldingen via deze website,  maar gaat nog een stapje verder. Klik op het camera-icoontje om een foto te uploaden of sleep een foto vanaf je bureaublad naar het zoekvak. Google zoekt vervolgens naar vergelijkbare beelden. Ik heb het getest met een foto, door mezelf genomen in Berlijn. De foto staat nergens op het internet. Toch vindt Google zo'n vijftien andere foto's van de Fernsehturm bij het Alexanderplatz. Helemaal raak! 

De vraag is nu: als het met objecten lukt, kan het dan ook met gezichten. Onze camera's herkennen ondertussen waar op een foto de gezichten staan. Ook Facebook helpt met het 'taggen' van gezichten door kadertjes te laten zien, waar een gezicht te zien is. (En wij helpen Facebook met het verzamelen van zoveel mogelijk beelden van het gezicht van een persoon. Maar dat terzijde.)

Facialnetwork.com komt binnenkort met de app NameTag, bedoeld voor Google Glass. Richt je camera op een gezicht (of een foto van een gezicht) en de app gaat op zoek naar informatie over de betrokkene.



Gezichtsherkenning wordt de volgende zoekrevolutie. En net als bij al die andere technologische stappen vooruit kunnen we ook deze nuttig inzetten. Winkeliers kunnen notoire dieven tijdig signaleren en een dement persoon kan hulp krijgen bij het herkennen van diens naasten. Er is al software die ook emoties kan lezen van gezichten: FaceReader. Stel je voor: je komt een winkel binnen, je gezicht wordt gematcht, Google vertelt de winkelier dat je vandaag gezocht hebt op overhemden van merk X en een app vertelt hem dat jij vermoeid en teleurgesteld bent. "Meneer, ik heb iets voor u!" Het is een kwestie van tijd.

De potentiële keerzijde is minstens zo groot. Je kunt je straks mogelijk nergens meer in het openbaar vertonen, zonder dat anderen kunnen zien wie je bent en wat je voelt. Het doet mij rillen.

5 opmerkingen:

  1. Ik heb vorigjaar met me oudere telefoon gefilmd van een kermis attractie en met dat filmpje heb ik hem op pauze gezet en een screenshot van diegene gemaakt en wil diegene ook vinden als hij/zei facebook heeft zegmaar. Kan dat met een foto? Contact me verder op Twitter: @RawcoreWave

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik heb precies hetzelfde heb je al antwoord gehad?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vooralsnog is dit niet mogelijk, en wat mij betreft terecht, want de privacy wordt dan wel heel erg aangetast. Juristen houden de vingers aan de pols. Zie o.a. http://www.nu.nl/internet/4257582/facebook-verliest-in-zaak-automatische-gezichtsherkenning.html

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Google is helemaal niet goed met het vinden van foto's op internet. Ik heb enkele foto's door google laten zoeken en google vond helemaal niets terwijl TinEye exact dezelfde foto's op diverse websites vond.

    BeantwoordenVerwijderen