13 februari 2013

Sociale media-gebruik in de hand: 8 drempels

Ik geef het toe. Ik ben een sociale media snacker, een gemakkelijke prooi voor de verleidingen van lekkere tweets, sappige updates en knapperige alerts. Die virtuele zak chips moet helemaal leeg, ook al smaakt het me niet echt meer.

Ik overleef dank zij een slimme frontale cortex. Die werpt drempels op voor mijn zwakkere ik, die gelukkig ook erg lui is. Een klein drempeltje is hem al snel te veel. Wat voor drempels dat zijn? Ik geef er acht...
 1. Als ik in de auto stap, gaat de smartphone op de achterbank. Op een afstand, ruim langer dan mijn arm, zodat ik tijdens het rijden of voor het stoplicht niet in de verleiding kom mijn mail te checken.
 2. Op kantoor leg ik mijn telefoon op een paar meter afstand. Als ik dan gebeld word, moet ik opstaan. Ik bel dan staand of lopend. Zodra ik weer ga zitten, bestaat immers het risico dat ik nog maar half luisterend ondertussen mijn Twitter-tijdlijn doorblader.
 3. Als ik mijn rondje ga hardlopen gaat de smartphone niet mee. Om me niet helemaal technonaakt te voelen, heb ik wel een Garmin 310XT gps-sporthorloge om mijn pols.
 4. Als ik een stuk moet schrijven, start ik Isolator, een Mac-applicatie die alles op mijn beeldscherm zwart maakt, behalve het tekstverwerkers-window.
 5. 's Avonds tegen elf uur gaat mijn smartphone op de vliegtuigstand. Nee, ik check geen Facebook-updates meer tijdens het tandenpoetsen of 's morgens voor het opstaan.
 6. Mijn smartphone is zodanig ingesteld dat er nooit iets gaat trillen, rinkelen of piepen, behalve als er iemand belt of SMS't. Als ik geconcentreerd moet werken gaat de telefoon helemaal op stil.
 7. In ons gezin geldt de afspraak: tijdens het eten geen gepruts op je smartphone. Kinderen wijzen je maar al te graag op slecht voorbeeldgedrag. Dat helpt.
 8. Ben ik net lekker een boek aan het lezen of een film aan het kijken, tikt die zwakke ik op mijn schouder. Of ik echt niet even... Nee dus. Geen echte drempel in dit geval, maar een alternatief. Een 'real life' zakje chips. Onweerstaanbaar!
Bonus: door deze regels te publiceren, wordt het moeilijker ze niet na te leven. Wie wil er nu horen: 'Jij schreef toch laatst dat...?'

Wat doe jij om je sociale media-gebruik in de hand te houden?

2 opmerkingen:

 1. De tweet van dit artikel kon wel eens helpen. Laten we zorgen voor een twittercultuur. Ik overweeg steeds meer mijn facebook-account op te zeggen; veel te schreeuwerig. Twitter, mail, mobiel en blog vind ik meer dan genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een knap staaltje mindful mediagebruik. Dank voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen