02 december 2012

'Kermisjuf' Wieke Heikoop wint ‘Innofun Award 2012’

Op 28 november vond op UNIC in Utrecht de uitreiking plaats van de Innofun Award 2012 voor de beste toepassing van sociale media in het onderwijs. Als juryvoorzitter mocht ik de prijs overhandigen aan Wieke Heikoop, leerkracht van Stichting De Rijdende School die onderwijs verzorgt voor kinderen van kermis- en circusexploitanten. In haar project ‘Hallo Wereld’ combineerde ze verschillende sociale media-toepassingen, liet ze leerlingen uit Nederland en India communiceren en samenwerken en legde ze de link met het thema van de kinderboekenweek van dit jaar.

We hebben de inzending van Wieke gekozen uit 15 inzendingen: zeven vanuit het PO, zeven vanuit het VO en een vanuit een centrum voor de kunsten. Bij het beoordelen hebben we de volgende criteria gehanteerd:
  • de toepassing is met succes ingezet in de klas
  • de toepassing is eenvoudig in te zetten (voor andere docenten)
  • de toepassing is praktisch en vernieuwend
  • de toepassing is structureel inzetbaar
Hallo India
We waren het unaniem eens over wie de award moest winnen. Wieke Heikoop beschrijft in haar inzending een samenwerking/uitwisseling met een internationale school in India. De kinderen van beide scholen hebben informatie met elkaar uitgewisseld en zo veel van elkaar geleerd.
De jury was enthousiast over het feit dat Heikoop verschillende sociale media op een sociale manier gebruikt voor verschillende doeleinden. Ze laat kinderen bloggen in de veilige omgeving van Kidblog, laat ze sfeerbeelden verzamelen in Pinterest en gebruikt Skype voor videocontact met kinderen aan de andere kant van de wereld. Deze internationale component, ook gelinkt met het thema van de kinderboekenweek (‘Hallo Wereld’) en dus de actualiteit sprak de jury bijzonder aan. De gebruikte gereedschappen zijn gebruiksvriendelijk en laagdrempelig en daarmee is het concept goed overdraagbaar.


Eervolle voor vermelding: Dennis Verdonck (VO)
Dennis Verdonck van het SISO Deurne in België laat zijn leerlingen een jaaroverzicht van het belangrijkste nieuws maken in video. De leerlingen werken in groepen, veelal zelfstandig aan de opdracht. Het leren samenwerken, deels online (op afstand) vormt een rode draad in het project.
We vonden dat Verdonck geslaagd is in het opzetten van een concrete, afgeronde opdracht, waarin verschillende toepassingen slim gecombineerd worden. Het project heeft een kop en een staart en is daarmee gemakkelijk overdraagbaar. Bij de inzending heeft Verdonck de onderliggende onderwijskundige visie goed uitgewerkt. Daarom hebben we voor deze inzending een eervolle vermelding.

Trendmatcher Willem Karssenberg heeft een uitgebreide blog geschreven over het project van Wieke. Zie ook het bericht op de website van Innofun met informatie over de andere inzendingen.


Mijn collega-juryleden waren:
  • Rob Martens, wetenschappelijk directeur LOOK / Bijzonder hoogleraar multimediale educatie
  • Tessa van Zadelhoff, leerkracht en ICT-coördinator op Basisschool De Kleine Beer te Berlicum, zelfstandig ondernemer Warempel, initiatiefnemer BoekTweePuntNul over sociale media en web 2.0 en bekend van ‘Reisbureau Beartravel’, waarin ze als leerkracht van groep 7/8 sociale media op een innovatieve manier inzette.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten