17 januari 2011

Wat is de wat?

Wat is de wat MIDPRICE

Valentino Achak Deng vlucht als jongetje uit zijn dorp in Zuid-Soedan, nadat het is aangevallen door murahaleen-strijders. Het wordt de eerste stap in zijn dramatische leven als vluchteling dat pas eindigt als hij in 2001 naar de Verenigde Staten kan om daar een nieuw bestaan op te bouwen.

Dave Eggers, schrijver en drijvende kracht achter 'Once upon a school', tekende het verhaal van de vluchteling op in de vorm van de aangrijpende roman 'Wat is de Wat?'. Het is een van de mooiste en meest indrukwekkende boeken die ik de afgelopen jaren heb gelezen. Eggers beschrijft zonder genade de gruwelijkheden waarmee Achak Deng te maken krijgt, maar laat ons ook kennis maken met de gevoelens van een opgroeiende jongen, zijn verliefdheden en de veerkracht om telkens weer het hoofd boven water te houden onder de moeilijkste omstandigheden. Later volgt de ontluisterende kennismaking met de Amerikaanse cultuur.

Momenteel worden in Soedan de stemmen geteld van een referendum, waarin bewoners van het zuiden zich - zoals het zich laat aanzien - uitspreken voor zelfstandigheid. 'Wat is de Wat?' geeft een diep inzicht vanuit een persoonlijk perspectief in de strijd die aan deze fase vooraf is gegaan.

Valentino Achak Deng in een lezing voor Google:Speciaal aanbevolen ook voor wie geraakt was door 'De Vliegeraar' van Khaled Hosseini.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten