24 januari 2011

Haal meer uit de NOT 2011

Van dinsdag 25 tot en met zaterdag 29 januari staat de Jaarbeurs in Utrecht in het teken van de NOT 2011. Tijdens deze beurs voor het onderwijs kun je kennismaken met de nieuwste methodes en andere leermiddelen, gadgets, visies en ideeën... Onderstaand tien tips om meer uit een bezoek aan de editie van dit jaar te halen. Het lijstje werd eerder gepubliceerd in tijdschrift COS.

Tip 1: Scroll door de deelnemerslijst
Op www.not-online.nl staat een overzicht van alle deelnemers aan de NOT. Scan de lijst en maak een persoonlijk lijstje van stands die je in elk geval wilt bezoeken. Bezoek de pagina Beursnieuws op de website: deze pagina geeft actuele informatie over nieuwe producten en diensten die te zien zijn op de NOT. Deze pagina heeft ook een RSS-feed die je automatisch op de hoogte houdt via je RSS-lezer (zoals Google Reader).

Tip 2: Bezoek de NOT Academie
Geef je op voor een of meer van de activiteiten van de NOT Academie, een programma met interessante keynotes voor alle schooltypen. Het volgen van een workshop of lezing is niet alleen leerzaam. Het vormt ook een welkome afwisseling voor het slenteren door de lange gangen van het beursgebouw. De NOT Academie is een nieuw initiatief van de organisatie.

Tip 3: Wees een ambassadeur
Tijdens de beurs ben je een ambassadeur voor je school. Neem visitekaartjes of brochures van je eigen school mee en deel ze uit aan de mensen met wie je in gesprek raakt. Het is niet de eerste keer dat tijdens de NOT de kiem werd gelegd voor een geweldig samenwerkingsproject. Gebruik de NOT ook om eens een kop koffie te drinken met een collega van een andere school of een andere deskundige uit je netwerk die de beurs ook bezoekt. Laagdrempelig, vrijblijvend en - wederom - een welkome afwisseling voor het echte beurswerk.

Tip 4: Ga met de trein
Het tentoonstellingsgebouw ligt op een steenworp afstand van station Utrecht Centraal. De trein is niet gevoelig voor files en bespaart je parkeerkosten. Daarmee is het een aantrekkelijk alternatief voor de auto. De trein heeft nog een voordeel: de kans is groot dat je andere beursbezoekers tegenkomt. Een uitgelezen kans voor onverwacht inspirerende uitwisselingen tussen onderwijsmensen of - op de terugweg - een kritische reflectie op wat je hebt gezien en gehoord!

Tip 5: Ga doelgericht te werk
Verzamel selectief en neem alleen schriftelijke informatie mee als je denkt dat je er echt wat aan hebt. Bereid voor wat je wilt weten, zodat je kritische vragen kunt stellen aan de standhouders. Heeft een standhouder niet de rust en ruimte om je uitgebreid te woord te staan, maak dan een vervolgafspraak. Leveranciers komen graag bij je op school. EDventure/Teachers Channel heeft een aantal routekaartjes ontwikkeld voor als je belangstelling hebt voor een specifiek thema: Opbrengstgericht werken, Rekenen, Talent/Excellentie, Begrijpend lezen, Dyslexie en Effectief leidinggeven. De kaartjes zijn gratis op te halen in hal 8, stand A040.

Tip 6: Neem je klanten mee
Vreemd eigenlijk, maar we zien tijdens de NOT niet zo vaak leerlingen. Waarom zou je ze eigenlijk niet meenemen? Geef ze opdrachten en verantwoordelijkheden mee, waarmee het ook voor hun een nuttige en leerzame dag wordt. Laat ze bijvoorbeeld een videoverslag van hun bezoek maken of een top 3 van leermiddelen die ze graag op school zouden hebben, uiteraard met een korte toelichting. Wie je moet meenemen? Denk aan de leden van de leerlingenraad of leerlingen die nog wat uren moeten invullen in het kader van de maatschappelijke stage.

Tip 7: Maak aantekeningen in beeld
Neem een kleine foto- of videocamera mee. Je kunt daarmee snel ‘aantekeningen in beeld’ mee maken. Zet een interessant product op de foto, of film een demonstratie.

Tip 8: Doe verslag via sociale media
Met name Twitter is een fantastisch medium om je ervaringen en tips te delen in woord en beeld. Gebruik een hashtag (zoals #not2011), zodat thuisblijvers en andere geïnteresseerden je berichtjes kunnen vinden. Zoek af en toe wat anderen via diezelfde hashtag delen. Misschien leidt het zelfs tot nuttige ontmoetingen.

Tip 9: Ga voor comfort
Een bezoek aan de NOT is een expeditie. Trek daarom een paar prettige schoenen aan en kies voor lekker zittende kleding. Een goede rugzak draagt plezieriger dan de meeste ‘give away’-tassen van standhouders. Pauzeer regelmatig, drink voldoende en schep buiten een luchtje als je daar behoefte aan hebt.

Tip 10: Evalueer en deel
Beleg na afloop van je bezoek een korte bijeenkomst met collega’s om je bevindingen te delen en eventuele vervolgacties af te spreken. Denk aan het nader bestuderen in de vakgroep van een nieuwe methode. Of: schrijf een verslag voor de schoolblog.

2 opmerkingen:

 1. Beste Erno,
  Wat een bruikbare tips, bedankt! Passend bij je eerste tip heeft Mediawijzer.net een Mediawijsheid Route en vitueel NOT dossier ontwikkeld, zie:

  http://www.mediawijzer.net/?q=dossiers/professionals/nationale-onderwijstentoonstelling-not

  Bezoekers kunnen de leaflet met de route vooraf uitprinten of vinden in de promotietastjes van Kennisnet, die op Utrecht CS uitgedeeld worden.

  Vriendelijke groeten,
  Joyce Sint Nicolaas

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor de tips... ik houd ze in het achterhoofd voor m'n bezoek morgen. Jammergenoeg is delen via sociale media voor ons Vlamingen onbetaalbaar door de absurde roaming-tarieven.

  BeantwoordenVerwijderen