20 mei 2009

Bewuste keuze? Dat had je gedacht!

Stel: je kiest bewust tussen drie gegeven opties. Nu wordt de optie die niet interessant/relevant is weggehaald. Je wist je geheugen en kiest opnieuw. Je zou zeggen dat je dan dezelfde keuze zult maken. Niet dus, stelt Dan Ariely in een recente TED-talk.

Hij geeft een voorbeeld: een bon voor een abonnement op een krant. De keuze is:

1. Een jaar lang online toegang tot alle artikelen: $59.99.
2. Een jaar lang de papieren krant: $125.
3. Een jaar lang de papieren krant en online toegang tot alle artikelen: $125.

Areily beschrijft hoe ondervraagden bij bovenstaande drie opties in meerderheid kiezen voor optie 3. Wordt optie 2 weggehaald, dan kiest de meerderheid voor optie 1.

Hij vraagt zich dan ook af: is de keuzevrijheid die we ervaren niet in hoge mate een illusie. En hoe gemakkelijk kunnen wij gemanipuleerd worden door een simpel psychologisch trucje.

Ariely presenteert onderzoeksresultaten die zijn twijfel over onze keuzevrijheid onderbouwen, zelfs als het gaat om belangrijke keuzen als: stel jij na je dood je organen beschikbaar voor zieke medemensen?



Areily beschrijft zijn vragen en onderzoek in 'Predictably Irrational: The Hidden Forces That Shape Our Decisions.' Bij Google Talks is er ook een uitgebreidere presentatie van Areily beschikbaar.

1 opmerking:

  1. Ik kan zijn boek ook van harte aanbevelen. Het is leuk geschreven; de wetenschappelijke onderzoek zijn niet droog beschreven, maar levendig en met de nodige humor. Er zaten echte eye-openers tussen. We maken veel irrationele keuzes in het dagelijkse leven en het is handig om je daar van bewust te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen