Talent. We zijn het er allemaal over eens dat het niet verloren mag gaan. Dat het een gemiste kans is als jonge mensen hun talenten niet ontdekken. Een persoonlijk drama voor het individu.
Maar wat betekent het als een gemeenschap haar talenten in onvoldoende mate ontdekt? Wat betekent het als een land niet optimaal gebruik maakt van haar 'human resources'? Op de vraag of westerse landen er alles eruit halen wat er in zit, zegt Malcolm Gladwell overtuigd: "Nee, bij lange na niet." En de oorzaken zijn volgens de Amerikaanse schrijver zo triviaal, dat we er gemakkelijk wat aan zouden kunnen doen. In onderstaande presentatie noemt hij vijf oorzaken waarom talent te vaak onontdekt blijft.
1. Armoede en daarmee samenhangend: niet de kans krijgen je talent te voeden.
2. Een cultuur van snel opgeven en een gebrek aan 'arbeidsethos'.
3. Het lokaal te laag waarderen van bovenlokaal hooggewaardeerde talenten.
4. Geen oog hebben voor bepaalde talenten bij bepaalde groepen.
5. Verkeerde methodes om talenten vroegtijdig op te sporen. Hierover zegt Gladwell onder andere: "Institutions get in the way of human potential."
Maar de boodschap van Gladwell is er een van hoop. Want...
1. We kunnen armoede aanpakken.
2. We kunnen goede voorbeelden volgen, bijvoorbeeld van de Chinezen die in de Verenigde Staten bovengemiddeld blijken te presteren doordat ze keihard werken en niet snel opgeven.
3. We kunnen verder kijken dan onze eigen voorkeuren als we op zoek gaan naar talent. Er moeten ook buiten Kenia buitengewoon presterende hardlopers in de dop te vinden zijn.
4. We moeten onze jongeren onbevooroordeeld uitdagingen geven om hun talenten te laten zien. (Hoge verwachtingen zijn bovendien volgens onderwijsonderzoeker John Hattie een van de belangrijkste 'boosts' voor het ontwikkelen van talent.)
5. En vooral: we moeten 'out of the box' kijken naar jonge mensen en niet conclusies trekken rond hun talenten op basis van willekeurige meetlatjes, die nader beschouwd soms zelfs ronduit stupide zijn.
De boeken van Malcolm Gladwell vind je bij Managementboek. Kijk ook eens naar de TED-talk van Malcom Gladwell.
Wat je aandacht geeft, groeit! Volgens mij wordt het meeste talent verspild omdat we te druk bezig zijn met de verkeerde dingen, dat er teveel moet waardoor talenten in de verdrukking komen. Een andere oorzaak van talentverlies is competitie. Daarmee hangt samen dat de waardering op een onhandige manier (of helemaal niet) tot stand komt. Dat betekent negatieve of geen aandacht en dan is de cirkel rond. Prestaties blijven achter, talenten blijven liggen. Want als er buiten Kenia anderen ineens anderen heel hard gaan lopen, dan wordt de competitie groter maar sneller dan snel kan niet. De kunst is om talenten niet maximaal te benutten maar optimaal!
BeantwoordenVerwijderenPeterter
Mijn oude beeld van talenten bestond eruit dat het was aangeboren
BeantwoordenVerwijderenèn in verband met het leveren van bijzondere prestaties. Iets exclusiefs dus, slechts voorbestemd voor een kleine groep mensen.
Dus als je het nog niet gevonden had op je twintigste dan zou er bij mij wel geen talent aanwezig zijn. Het is met mij dat veel mensen dit beeld voor langere tijd in hun leven met zich meedragen.
Maar nu de werkelijkheid, althans de mijne. We hebben allemaal een groot arsenaal aan talenten in ons. We zijn allemaal zo bijzonder dat we in staat zijn om op meerdere onderdelen in ons leven uit te blinken. Het gaat er om of we onszelf open stellen om deze talenten te ontdekken, te ontwikkelen en daarna ook in te zetten. Volwasssen die zich openstellen voor vernieuwing en zelf nieuwe wegen inslaan kunnen hiermee verrassende talenten bij zichzelf ontdekken.
Kinderen kunnen veel van hun talenten ontdekken als wij ze de gelegenheid geven door een rijk aanbod van creativiteit, spel en de mogelijkheid om de wereld echt te ontdekken.