16 december 2008

Hoe onthoud ik namen? Zeven tips...



Als ik eenmaal een gezicht gezien heb, vergeet ik dat niet snel. In namen onthouden ben ik een stuk minder scherp. Het betekent dat ik meer bewust bezig moet zijn met het onthouden van namen van mensen die ik ontmoet. Zodat ik bij de volgende ontmoeting vol zelfvertrouwen op de persoon kan afstappen. "Hé Mike, hoe gaat het me je?"

'Trucjes' die helpen om namen te onthouden zijn gebaseerd op vier belangrijke principes van het leren:
- aandacht, focus, concentratie;
- herhaling;
- denken in beelden, visualiseren;
- verankeren, nieuwe informatie koppelen aan eerder opgeslagen informatie.

John Medina, auteur van ‘Brain Rules’: “Aandachtig herhalen leidt tot efficiënt leren. We kunnen maximaal zo’n zeven losse feitjes gedurende 30 seconden vasthouden in het kortetermijngeheugen. Als we ze dan niet herhalen, vergeten we ze weer. Na herhaling verplaatsen de feiten zich naar het werkgeheugen, dat de gegevens zo’n 90 tot 120 minuten kan vasthouden. Pas als je ook in die periode blijft herhalen, kan de informatie zich naar het langetermijngeheugen verplaatsen en heb je daarmee echt iets geleerd.”

Zeven tips om namen voortaan beter te onthouden:

1. Wissel namen uit in etappes
Het heeft niet zoveel zin om op een bijeenkomst kort na elkaar 30 handen te schudden en namen uit te wisselen. De meeste zul je meteen vergeten. Als dat kan, maak kennis in etappes. Een goede tip is om als een van de eersten te verschijnen op een bijeenkomst. Met een beetje geluk druppelen de anderen in behapbare eenheden gaandeweg binnen.

2. Geef expliciet aandacht aan de naam
Als iemand zich aan je voorstelt, herhaal dan diens naam. Spreek hem een of twee keer uit. Maak eventueel een opmerking over de naam of stel er een vraag over. Is het Sjan of Jeanne? Harko, aparte naam, is dat Fries?

3. Schrijf of tik de naam
Laat je brein extra aandacht geven aan de naam door hem op te schrijven. Voorbeeld: wimpel het visitekaartje van de ander af, maar vraag of je de contactgegevens meteen met de betrokkene samen mag invoeren in je mobieltje. Als je durft en denkt dat het gepast is, vraag of je met je mobieltje een snel fotootje mag maken voor bij je contactenlijst.

4. Herhaal
Loop aan het eind van een netwerkbijeenkomst of als je 's avonds thuiskomt nog even na wie je die dag hebt leren kennen. Neem even de tijd om gezichten en de bijbehorende namen voor je geest te halen. Noteer meteen even de naam in je contactenprogramma of adresboekje.

5. Veranker
Bedenk een ezelsbruggetje, iets waarmee je naam kunt koppelen aan (kenmerken van) de persoon. Truus rijdt een sportieve auto, van de letters van Truus maak je het woord 'stuur'. Hans werkt voor Hendrix. Jullie hebben een leuk gesprek gehad en veel gelachen. Onthoud 'haha' en koppel daarmee de twee beginletters en de ervaring van het lachen. Of denk even heel bewust aan een liedje waarin de naam van de persoon voorkomt. "Devant moi marchait Nathalie. Il avait un joli nom, mon guide. Nathalie!"

6. Bereid je voor
Weet je de namen van degenen die je gaat ontmoeten (maar heb je er nog geen gezicht bij), bereid je dan voor door te kijken of je via Google of een van de vele netwerksites een foto kunt vinden van de personen in kwestie. Kijk er met aandacht enkele keren naar. Misschien vind je al doende ook nog een gemeenschappelijk iets als ijsbreker. "Dag Simone, ik zag dat je ook actief bent in de filatelie..."

7. En herhaal (2)
Bel of mail de persoon kort na de kennismaking nog eens. Gewoon een aardig bericht ("Het was leuk kennis met je te maken, Valerie.") of een tip ("Dag Koos, heb je dit al gelezen, gezien?"). Scan nu en dan eens door je contactenlijst. Gewoon even je geheugen opfrissen.

Kom je iemand tegen die jouw naam wel kent, maar sta je zelf met je mond vol tanden? Genant, niet? Ach, geef gewoon direct en eerlijk toe dat je geheugen je even in de steek laat. Alles beter dan het maken van onhandige omtrekkende bewegingen.

Wat doe jij om namen beter te onthouden? Plaats jouw gouden tip als reactie op dit bericht.

3 opmerkingen:

  1. Anoniem6:08 p.m.

    Ik laat me interviewen door Erno Mijland;0) Word je zomaar bekend bij anderen.

    Peterter

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Van mensen die bijzonder inspireren probeer ik een getekende versie van hun meest recente boek te bemachtigen. Onder het signeren kun je dan meteen kijken naar de schrijfwijze, bij het bedanken herhaal ik hun naam. Bij het bekijken van de achterkant van hun boek herhaal ik voornaam en achternaam heel langzaam en betekenisvol. Thuisgekomen laat ik mijn aanwinst aan mijn partner en herhaal daarbij langzaam, vol trots en respect de naam van de schrijver. Hierna plaats ik het boek met de voorkant rechtop staand in de boekenkast zodat ik elke ochtend bij het binnenlopen van mijn kantoor de naam zie. Bij de ontvangst van gasten op mijn kantoor lopen ze bij het koffie zetten altijd geinteresseerd naar mijn boekenkasten en spreken hardop en vol ontzag de namen uit van de schrijvers wiens boek rechtop in mijn boekenkast staat.
    Ik kreeg zo in het afgelopen jaar al gesigneerde boeken van Jean-Paul Close, Arjan Erkel, Nicolette Mak, Stedman Graham, Peter de Smyttere, Josette Dijkhuizen, Emille Ratelband, Dave Finnigan, Charles Loijens en natuurlijk van Erno Mijland zelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anoniem9:45 p.m.

    Al die namen van mensen op netwerkbijeenkomsten: ik wíl ze niet eens allemaal onthouden. Een van mijn grootste ergernissen is die van accountmanagers en aanverwante mensensoorten die een bij een volgende ontmoeting nét iets te nadrukkelijk mijn (bijzonder goed geoefende) naam gebruiken, liefst ook nog een paar keer achter elkaar. Vreselijk vind ik dat. Liever heb ik dat mensen mijn gezicht onthouden en weten waarover we het hadden of wat ons mogelijk zou binden. En die naam, ach, what's in a name? Dat komt vanzelf wel als er iets is wat bindt toch?

    BeantwoordenVerwijderen