28 augustus 2008

TED-sessie in UtrechtJasper van Impelen (Bep to the bone) is een sympathieke, maatschappelijk verantwoord ondernemer. Sinds kort organiseert hij bijeenkomsten rond TED-talks: vrijblijvende ontmoetingen, waarbij naar aanleiding van een aantal filmpjes van TED van gedachten gewisseld kan worden in een ontspannen setting: Seats2Meet in Utrecht.

Gisteren sprak ik Jasper en woonde een deel van de vierde bijeenkomst bij. Jasper had 'dromen' als thema gekozen, en concretiseerde dat onder andere in het vertonen van de ontroerend mooie talk van Dave Eggers: 'Once upon a school'.

Eggers is kartrekker van een project waarin lokaal kenniswerkers een plek organiseren waar kinderen uit de buurt kunnen komen voor het maken van hun huiswerk met 1-op-1-begeleiding. Er worden ook projecten gedaan met de kinderen, zoals het gezamenlijk maken van boeken. Geestig is dat in de panden die volgens dit concept werken, ook winkeltjes zitten. Dat begon als noodgreep omwille van de bestemmingsplannen, maar blijkt nu een succesfactor. Het zijn dan ook niet zomaar winkeltjes: je koopt er supplies voor superhelden, piraten of tijdreizigers.

De bijeenkomst in Utrecht begon met een rondje dromen van de deelnemers. En zo maak je kennis met prille, of wat verder gevorderde projecten van gedreven mensen die je anders niet zomaar had ontmoet: Culturehacking, Greenconcepts, Easysport... Allemaal ondernemers met een droom.

Na afloop van het eerste filmpje kwam het gesprek al snel op de vraag of het concept dat Eggers presenteert ook in Nederland realiseeerbaar zou zijn. Tot half vier werken en dan op je kantoor kinderen ontvangen die wel wat hulp kunnen gebruiken bij hun schoolwerk... waarom niet eigenlijk?

1 opmerking:

  1. een geweldige bijeenkomst gisteren. Niet vaak kwam ik zo enthousiast en geïnspireerd thuis. Zin om aan het werk te gaan, zin om nieuwe dingen te ondernemen. Op naar de volgende TED-talks meeting.

    BeantwoordenVerwijderen