15 oktober 2007

Leuke dingen doen voor het milieu

Bloggers Unite - Blog Action DayVandaag is Blog Action Day. Bloggers over de hele wereld schrijven vandaag over het milieu. Ik heb beloofd een steentje bij te dragen.

In de afgelopen decennia is bij veel consumenten het paradigma ontstaan dat iets doen voor het milieu gelijkstaat aan het inleveren van plezier, comfort of welzijn. Dat is jammer, want daardoor heb je als levensgenieter misschien al snel de neiging milieuvriendelijkheid te zien als zelfkastijding.

Daarom probeer ik zoveel mogelijk leuke dingen te doen voor het milieu.

Zo hebben we hier in huis sinds jaren een houtgestookte leemkachel van Vuurmeesters uit Diepenheim. Onder de link vind je informatie over waarom zo'n kachel milieuvriendelijk is. Maar ik praat liever over het prachtige vlammenspel, het genot van het hout kloven en de heerlijke stralingswarmte, onvergelijkbaar met de droge lucht die de centrale verwarming biedt. Eén keer stoken per 24 uur is in de winter meestal voldoende. De besparing op de gasrekening is een mooie bijkomstigheid. De terugverdientijd van de kachel is in ons geval een kleine tien jaar.

Verwendeling als ik ben bespaar ik dus alleen als besparen ook leuk, lekker of beter is. Daarom stoom ik zo graag in de keuken. Nodig: een pannetje met deksel, een stoommandje, een bodempje water en iets om te stomen. Lekker zijn bijvoorbeeld een mootje zalm, alle groenten of aardappelen. Het besparende zit hem in het feit dat je de boel razendsnel aan de kook hebt, waarna je op het laagste pitje de boel lekker laat gaarstomen in dezelfde tijd die je nodig zou hebben voor onderwater-koken. Het is lekkerder omdat de smaak van je eten beter bewaard blijft. Het is gemakkelijk omdat een minuutje meer of minder niet veel uitmaakt. Het is gezonder omdat er nauwelijks iets van het eten met het 'badwater' wordt weggegooid. Oh ja, je pan wordt minder vuil, dat scheelt ook. Tot slot: je kunt een klomp bevroren eten zonder ontdooien opzetten. Kortom: hiep, hiep hoera voor het stoommandje. Voor een paar euro te koop bij Blokker en aanverwanten.

Op mijn verlanglijstje staat nu een bakfiets. Ik rijd nog teveel korte ritjes met de auto die ook op menskracht zouden kunnen. Met als excuus: ik moet teveel versjouwen om het op de fiets te doen. Zo'n bakfiets is een hartstikke leuk apparaat. Kinderen vinden het heerlijk erin vervoerd te worden. Kortom, de volgende stap in leuke dingen doen voor het milieu is geagendeerd.

Wat doe jij voor leuke dingen voor het milieu?

3 opmerkingen:

 1. Anoniem3:39 p.m.

  En dan meteen ook je slogan op de zijkant van de bak.
  En je doet ook nog eens aan (bedrijfs)fitness / lichaamsbeweging.

  Sla je meteen nog extra vliegen in één klap. Tsja, alles kan altijd beter.

  Peterter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie denkwijze dat je inderdaad een bijdrage aan het milieu levert met plezier, dat is nog een frisse kijk op de essentiële zaken in het leven. Ik recycle het liefst zoveel mogelijk en gooi m'n vuil in de juiste containers (glas bij glas, papier bij papier), maar nog echt creatieve oplossingen heb ik nog niet gehad, wellicht in de toekomst!

  BeantwoordenVerwijderen