20 september 2006

De kracht van metaforen (2)

Het is altijd een moeilijke emotie: je schuldig voelen over iets. Het is alsof je geest beduimeld is, vervuild, alsof er een vlekje opgekomen is doordat je iets hebt gedaan dat indruist tegen je eigen waarden. Hoe kom je daar nu van af?

Onze geest doet dat door de hulp in te roepen van een metafoor, en wel precies die metafoor die ik oproep met woorden als 'beduimeld' en 'vlekje'. Door 'schuld' te verbeelden als 'vuil' kun je de oplossing voor 'schuld' in de oplossing voor 'vuil' vinden: wassen dus.

En dat is precies wat mensen doen die zich schuldig voelen, zegt een artikel in Science van deze maand. Dit gebeurt geheel onbewust. Proefpersonen die geconfronteerd worden met gedachten aan gedrag dat tegen de eigen waarden indruist, dat onrein is, hebben vaker de neiging hun handen te wassen dan personen die met positieve gedachten worden geconfronteerd. Het wordt het Macbeth-effect genoemd, naar Lady Macbeth uit het Shakespeare-drama die een bloedvlek probeert weg te poetsen na de moord op de koning.

Een korte samenvatting van het Science-artikel vind je hier. Of beluister de New Scientist Podcast over dit onderwerp. Klik hier voor deel 1 van 'De kracht van metaforen'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten