Een camperbus, zoals de Mercedes Marco Polo (foto) of de Volkswagen Westfalia, is een fantastische combinatie van reis- en kampeermiddel. Na anderhalf jaar reiservaring in lange weekendjes en een langere zomervakantie hebben wij geleerd dat het belangrijk is om de camperbus zorgvuldig in te richten en tijdens ons verblijf opgeruimd te houden. Niets zo vervelend als voortdurend spullen niet kunnen vinden! In deze blog negen principes die wij toepassen om onze camperbus gezellig te houden en praktisch in te richten.
1. 'Last in, first out'
Een slimme regel om te volgen is om de spullen die je als eerste nodig hebt of uit je busje wilt hebben, als laatste in te laden. De elektriciteitskabel bijvoorbeeld ligt meteen binnen handbereik.
2. Grote verpakkingen
In plaats van te werken met allemaal losse zakjes en tasjes die je overal tussen propt, kies voor grote verpakkingen zoals kisten en reistassen. Dit maakt het in- en uitladen en vinden van je spullen gemakkelijker.
3. Geef alles een vaste plek
Geef elk item in je bus een vaste plek en zorg ervoor dat je spullen direct na gebruik weer op die plek teruglegt. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, kan ik je zeggen. Maar het loont: een opgeruimde camperbus geeft een ruimtelijker gevoel, zelfs in de beperkte ruimte die je tot je beschikking hebt.
4. Logische indeling
Plaats dingen voor een bepaalde functie of tijdstip van de dag bij elkaar. Zorg er bijvoorbeeld voor dat items voor koken bij elkaar liggen, denk ook aan lezen en luisteren, omkleden of koffie zetten.
5. Werk met een verbeterlijst
Aan het einde van elk tripje is het een goed idee om een lijst te maken met dingen die slimmer kunnen. Werk deze lijst voor de volgende reis af.
6. Gebruik alle hoekjes en gaatjes
Maximaliseer de beschikbare ruimte door alle hoekjes en gaatjes in de camperbus te benutten. Plaats spullen die je niet vaak nodig hebt in de kleinere, moeilijker bereikbare ruimtes.
7. Neem alleen het nodige mee
Voorkom overbodige bagage, vooral als het gaat om kleding. Denk in laagjes en combinaties van kledingstukken die passen bij verschillende weersomstandigheden.
8. Gebruik de ruimte buiten je camper
Bekijk wat je tijdens je verblijf op de camping buiten kunt laten staan, zodat je binnen meer ruimte hebt. Denk bijvoorbeeld aan tafels, stoelen of kunststof kratten met schoenen.
9. Lichtgewicht als het kan
Wanneer je spullen voor je camperbus aanschaft, let dan op het gewicht. Kies lichtgewicht spullen waar het kan, en zwaardere spullen waar het moet.
10. Vraag tips
Welke slimmigheden hebben andere camperbus-eigenaren? Vraag het ze. Altijd leuk om ervaringen en ideeën uit te wisselen.
Tot slot nog enkele koop- of maaktips...
- Een tapijtje geeft de camperbus een huiselijk gevoel en maakt het zitgedeelte extra comfortabel. Maak het op maat, zodat het niet gaat schuiven.
- Hang organizers aan de chauffeurs- en bijrijdersstoel met vakjes voor kleine spulletjes. Hierdoor heb je altijd het kleine spul, zoals opladers, zaklampen en schrijfgerei binnen handbereik.
- Voor het organiseren van onze kleding kochten we twee Skubb-boxen van Ikea. Ik maakte een rek, zodat we er twee boven elkaar kunnen plaatsen als een soort lades. Als je de bovenste openritst kun je gemakkelijk bij je kleding, ook vanaf de achterbank.
- Op de foto hierboven zie je onder twee grote kisten. Hier kan veel in en je laadt ze gemakkelijk in en uit.
- Investeer in zuignappen, spinnen en klemmen om altijd verschillende items vast te zetten en op te hangen.
- Voor langere trips is het fijn als je spullen goed kunt drogen. We kochten een droogmolen bij Obelink die compact is in te vouwen, stevig staat en waaraan je veel op kunt hangen.
- In een camperbus slaap je onder het hefdak. De bedbodem bestaat uit flexibele schoteltjes. Die voel je wel een beetje door het matrasje heen. Een topper maakt het slaapcomfort nog comfortabeler.
- Het beste advies: gebruik een buitenkeuken. Alles bij de hand om in de open lucht een maaltijd te bereiden. En een buitenkeuken tikt alle 9 bovengenoemde boxen aan!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten