29 april 2019

My Tube # 1 - 'La Mamadora' - Stef Kamil Carlens


'Liefde voor muziek' is de Vlaamse tegenhanger van het Nederlandse televisieprogramma 'Beste zangers', waarin artiesten elkaars muziek vertolken. Het zeer divers gezelschap van muzikanten - dit seizoen zingt ook Ilse DeLange mee - staat voor bijzondere muzikale cross overs.

Een aangename verrassing is deze clip, waarin je ziet en hoort hoe Stef Kamil Carlens, een vertegenwoordiger van de alternatieve rock, het nummer 'Mamadora' van charmezanger Bart Kaëll vertolkt. Carlens zet een intense sfeer neer, geeft het nummer een mooie diepte en dynamiek. Het begint klein, bouwt dan langzaam op om daarna zachtjes uit te sterven.

Uiteraard brengt de cameraman regelmatig Kaëll in beeld die zichtbaar ontroerd, met open mond beleeft wat Carlens met zijn lied doet.

Grappig detail over het lied (het origineel uit 1986, Kaëll leek in die tijd een beetje op Benny Neyman): in een eerste versie ging het lied over een vrouwelijke stierenvechter, een 'matadora'. De 't' in de titel zou de Vlaamse luisteraars te hard klinken, dus werd het 'mamadora'. Google was nog niet bedacht: Kaëll kwam er pas jaren later achter dat dit woord schuttingtaal is voor 'orale bevrediging'. Trouwens: wie nu op 'mamadora' zoekt, vindt bij de tekstresultaten vooral keurige betekenissen, zoals 'fiep'. Bij zoeken op afbeeldingen wordt echter de ware aard van 'mamadora' onthuld. Waarschuwing: er kunnen beelden zijn die als minder fris ervaren kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten