29 mei 2017

Digitaal leerlingenportfolio in Google-omgeving

Steeds meer scholen, zeker ook in het basisonderwijs, stappen over op of starten met het werken met Chromebooks en de G Suite for Education, het totaalpakket van Google voor het onderwijs. Ongeveer een maand geleden ontstond het idee eens uit te zoeken of het mogelijk is een leerlingenportfolio op te bouwen in dit pakket. Dat zou namelijk heel wat voordelen kunnen hebben:
  • Je hoeft als school niet meer apart te investeren in een digitale portfolio-omgeving.
  • Je kunt alles wat er gedaan en gemaakt wordt in de Drive gebruiken als bron.
  • Aanpassingen worden realtime verwerkt.
  • Tot op elementniveau is beheer en toegang te regelen (bijv. biografie voor iedereen te zien, rapportcijfers alleen voor leerkrachten, leerling en ouders).
  • Veel mogelijkheden tot maatwerk, ook na oplevering. Je kunt de opzet zelf blijven aanpassen. Er is wat technische kennis voor nodig, maar dat is geen 'rocket science'.
  • Geen 'lock in'-effect: bij vertrek van de school zijn alle data relatief gemakkelijk mee te nemen.
Nadelen zijn er ook:

  • Je kunt niet in een keer op basis van een sjabloon portfolio's aanmaken voor meerdere leerlingen. Dat betekent: veel handwerk. Of je moet de leerlingen zelf een site laten aanmaken op basis van een heldere instructie. 

Afgelopen weken werkte ik een voorbeeld uit, dat ik in onderstaande video toelicht:


Belangrijk blijft: ook een leerlingenportfolio is geen doel, maar een middel. Een doel kan zijn om te benadrukken dat leren meer is dan cijfers halen of om ouders een breder beeld te geven van de ontwikkeling van hun kind.

Ik kom graag in contact met scholen die ondersteund willen worden bij het ontwikkelen van een leerlingenportfolio op maat in de Google-omgeving. Laat van je horen op ernomijland@innofun.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten