01 december 2016

Drie dagen in Google Classroom

De afgelopen drie dagen heb ik studiebijeenkomsten verzorgd over het gebruik van Google Classroom voor docenten van het Stanislas College in Delft. Classroom maakt onderdeel uit van de G Suite for Education, een totaalpakket met web based programma's voor scholen, inclusief e-mail, tekstverwerker, cloudopslag en meer.

Classroom is een Elektronische LeerOmgeving. Als docent werk je met lesgroepen, waarbij je zelf bepaalt of dat bijvoorbeeld een groep leerlingen is die je een heel jaar Nederlands geeft of een groepje snelle leerlingen die een kortlopend project doen als extra opdracht. In een lesgroep:
  • plaats je opdrachten / vragen, waar de leerlingen iets mee moeten
  • beoordeel je ingeleverde opdrachten / antwoorden en geeft er evt. feedback op
  • plaats je bronnen voor de hele periode of als actuele update

Classroom regelt verder enkele praktische zaken op de achtergrond. Zo kun je een werkblad uitdelen aan je leerlingen. Classroom maakt dan voor elke leerling een unieke kopie om dit werkblad in te vullen. De cijfers die je geeft, kun je laten exporteren naar een spreadsheet en er wordt bij elke lesgroep automatisch een map aangemaakt in je Drive waarin alle werk wordt verzameld. Dat geldt ook voor de leerling: die kan via Classroom rechtstreeks naar de map met werk in het kader van de lesgroep. Sinds kort kun je ook opdrachten klaarzetten voor publicatie op een later tijdstip.

Hoe een en ander er uit ziet, zie je in dit filmpje.


Docenten zien de toegevoegde waarde van Classroom vooral in het gebruiksgemak, de snelheid van werken en het kunnen samenwerken met collega's. Classroom is aan de andere kant (nog) erg basic. Enkele tekortkomingen wat mij betreft zijn:

  • differentiëren, peer review van opdrachten wordt niet ondersteund c.q. moet je zelf op een andere manier organiseren
  • je kunt eenmaal ingevoerde bronnen niet ordenen
  • er zit geen zoekmachine in Classroom (ja, je leest het goed)
  • je kunt niet 'inzoomen' op een individuele leerling om te zien welke opdrachten deze al heeft gedaan en welke nog openstaan
Classroom is nog volop in ontwikkeling. Elke maand komen er uitbreidingen bij op de functionaliteit. Je kunt de ontwikkelingen onder andere volgen via deze link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten