07 oktober 2014

Make IT Happening: oog voor jongeren met belangstelling voor technologie

Sinds enige tijd begeleid ik als vrijwilliger een computerclub in mijn woonplaats Middelbeers. Ik hoor van de kinderen terug dat er op hun scholen in het basis- en voortgezet onderwijs nauwelijks aandacht is voor ict en programmeren.

Een gemiste kans, vind ik. Niet alleen omdat de arbeidsmarkt schreeuwt om getalenteerde mensen op dit gebied. Technologie speelt ook een steeds grotere rol in de samenleving als geheel. Wie niet kan programmeren, wordt geprogrammeerd, zegt de Amerikaanse publicist Douglas Rushkoff daarover.

Met een computerclub, cursussen of keuzeprogramma’s op school bied je jonge mensen met belangstelling voor technologie kansen om spelenderwijs hun talent te ontwikkelen.

Onlangs ben ik met Maud van Zandvoort van Wij de School een project gestart: Make IT. De ambitie: vijf computerclubs voor kinderen en jongeren in Eindhoven op 31 december 2014.

De komende maanden willen we organisaties en individuen ondersteunen bij het opzetten van computerclubs, gelinkt aan scholen, jeugdwerk, wijkcentra en woonvormen voor jongeren. Dat doen we met advies, kennis, toegang tot relevante netwerken en middelen. Het project is mede mogelijk gemaakt door Schoolnet Eindhoven, waarin de Eindhovense scholen en de gemeente participeren.

Tijdens de Make IT Happening op dinsdag 14 oktober presenteren we de plannen. De bijeenkomst in de Boiling Room aan de Oranjestraat 2A in Eindhoven duurt van 19.00 tot 21.00 uur en is bedoeld voor iedereen die zich wil oriënteren op de mogelijkheden om deel te nemen aan een computerclub, die aan de slag wil als organisator of begeleider of die een bijdrage wil leveren vanuit een bedrijf of organisatie.

Naast enkele korte presentaties zijn er dinsdag voorbeelden te zien van activiteiten die in computerclubs worden gedaan, zoals het werken met een programmeerbare robot, 3D printers en een digitale piano met bananen als toetsen. Bibliotheekondersteuningsorganisatie Cubiss is aanwezig met de Makersbuzz, een bus vol technologie. Verder is er volop gelegenheid om kennis te maken én plannen te smeden.

Deelname is gratis, aanmelden kan via www.wijdeschool.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten