28 augustus 2014

Leven met Parkinson dankzij Deep Brain Stimulation

Ik heb altijd al een bijzondere belangstelling gehad voor levensverhalen. Daarom was ik blij met de vraag, ruim een jaar geleden alweer, van dorpsgenoot Jan Mulders. Of ik hem wilde helpen met het redigeren en uitgeven van het boek dat hij aan het schrijven was over zijn ervaringen met de ziekte van Parkinson en de Deep Brain Stimulation-operatie die hij heeft ondergaan.

Het boek is klaar. Een nieuwe titel op de plank van InnoDoks Uitgeverij. Titel: 'Van 28 tabletten naar DBS. Leven met Parkinson na Deep Brain Stimulation'

Het verhaal: op 39-jarige leeftijd werd bij Jan (1959) de ziekte van Parkinson vastgesteld. Parkinson is een ziekte waarbij de zenuwcellen in de middenhersenen langzaam afsterven. Deze zenuwcellen zijn belangrijk omdat ze de stof dopamine produceren. Dopamine zorgt ervoor dat het lichaam de juiste ‘bevelen’ krijgt om de opdrachten van de hersenen uit te voeren, zoals die om te lopen of iets vast te pakken. Parkinson is een progressieve ziekte: de symptomen worden langzaamaan ernstiger. Genezing is nog niet mogelijk. Behandeling en medicijnen zijn er dan ook op gericht om de symptomen te bestrijden en zo de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren.

Na jarenlang pillen slikken vond Jan dat die kwaliteit van leven voor hem steeds meer in het gedrang kwam. Na enig zoekwerk en investeren in een second opinion ontdekte hij de mogelijkheid om in Antwerpen een Deep Brain Stimulation-operatie te ondergaan. Hierbij worden elektroden in de hersenen aangebracht. Deze technologie helpt de symptomen van Parkinson te bestrijden. 

Jan neemt de lezer mee in een kort, maar krachtig en zeer persoonlijk verhaal over zijn bijzondere ervaringen voor, tijdens en na de operatie.

'Parkinson: van 28 tabletten naar DBS, een leven voor en na deep brain stimulation' is een uitgave van InnoDoks Uitgeverij. ISBN 978-94-90484-07-1. NUR 402. Paperback, 48 bladzijden. Het boek kost € 14,95 en is onder andere verkrijgbaar in mijn webshop Boekenwerk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten