30 mei 2014

Unnovatie: omgekeerd innoveren

Minimal hardloopschoenen
als voorbeeld van unnovatie.
'Born to run' is een boek uit 2009 waarin de Amerikaanse journalist Christopher McDougall op zoek gaat naar de oorzaken van de blessures waar hij als hardloper net wat te vaak mee te maken heeft. In zijn zoektocht stuit hij op de Tarahumara, een indianenstam met een opmerkelijk talent voor het hardlopen over lange afstanden én een opmerkelijk gebrek aan blessureleed. Het brengt McDougall op de vraag: hoe kan het dat ik met mijn moderne schoenen, fantastische demping en steun, passend bij mijn loopstijl - meer blessures oploop, dan dit volk dat slechts geschoeid is in eenvoudige sandalen zonder enig schokabsorberend vermogen?

Het boek werd de kick off voor een trend die barefoot of minimal running wordt genoemd. Het idee: het menselijk lichaam is gemaakt om te rennen en het werkt het best als het gebruikt wordt, zoals het is. Modern schoeisel ondermijnt juist de natuurlijke manier van lopen en leidt tot blessures.

Ik loop ondertussen bijna drie jaar op schoenen zonder demping. Blessurevrij. Aanleiding: een periode met net wat te vaak klachten die verband hielden met het hardlopen. En een journalistiek onderzoek dat ik deed voor het blad Run2Day Magazine, waarvoor ik onder andere de Zuid-Afrikaanse sportwetenschapper Ross Tucker interviewde. Voor mij - geen bijzondere correcties nodig, niet te zwaar, goede afwisseling rust en inspanning - werkt het perfect, maar het moet gezegd: de wetenschappers zijn nog verdeeld over de voor- dan wel nadelen van de moderne hardloopschoen.

Minimal running is een voorbeeld van wat ik maar even 'unnovatie' noem. Een definitie van dit begrip zou kunnen klinken als:
Een herwaardering van het oude, omdat het nieuwe bij nader inzien minder goed voor ons blijkt.
Je komt unnovatie tegen op allerlei terreinen. Oervoeding, een jaar offline gaan, nieuwe argumenten voor het oefenen van het handschrift en tegen het gebruik van toetsenborden, zeker door jonge kinderen. Er zijn allerlei redenen, met of zonder wetenschappelijke onderbouwing. Unnovatie draagt in elk geval de boodschap in zich om af en toe eens met een frisse bril én de hedendaagse mogelijkheden te kijken naar het oude. Wie weet wat voor mooie antwoorden het verleden voor ons klaar heeft liggen.

Wat vind jij een mooi voorbeeld van unnovatie?

3 opmerkingen:

  1. Unnovatie: Van grammofoon naar tape naar cd naar mp3-bestand weer terug naar de grammofoonplaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. unnovatie: van meergranen brood naar wit brood en weer terug naar volkoren brood

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Waar blijven de reacties van anderen? Ik had verwacht dat via Twitter hier wel meer mensen op zouden reageren. Er moeten toch zoveel meer voorbeelden te bedenken zijn.

    BeantwoordenVerwijderen