04 juni 2013

Wilfred Rubens brengt e-learning in kaart

Een van mijn activiteiten is het uitgeven van boeken. Tot voor kort waren dat uitsluitend de eigen publicaties over gamen en sociale media. Enkele maanden geleden las ik dat Wilfred Rubens, die ik ooit nog geïnterviewd heb voor tijdschrift COS, een boek aan het schrijven was over e-learning. Wilfreds deskundigheid op dit terrein en het feit dat het thema mooi past bij waar ik zelf mee bezig ben, was aanleiding om eens contact te zoeken met Wilfred over de mogelijkheid samen dit boek op de markt te brengen. Afgelopen zaterdag was het zover: Wilfred presenteerde het eindresultaat tijdens een bijeenkomst in het Innovatiehuis in Den Bosch.

'E-learning. Trends en ontwikkelingen' is een mooie publicatie geworden. De gedachte achter het boek: overal waar geleerd wordt – in bedrijven, op scholen, van huis uit – wordt steeds intensiever gebruik gemaakt van digitale technologie. E-learning staat voor de belofte leren efficiënter en effectiever vorm te geven en te organiseren. Maar het roept ook vragen op. Wat werkt echt? Wat moeten we daarvoor organiseren? Hoe herkennen we hypes?

Wilfred analyseert in het boek op nuchtere wijze de actuele trends en ontwikkelingen op het gebied van e-learning. Hij doet dat onder andere op basis van het materiaal dat hij de afgelopen tien jaar verzamelde en deelde op zijn veel gelezen en geciteerde weblog. Aan bod komen de belangrijkste visies en opvattingen over e-learning. De auteur geeft daarnaast een actueel overzicht van de vele beschikbare leertechnologieën, zoals de elektronische leeromgeving, learning analytics, mobiele technologie, sociale media en MOOC’s. Hij legt daarbij steeds de nadruk op leren en didactiek en niet op de technologie.

De uitvoerige publicatie geeft professionals die zich bezig houden met leren een helder beeld van de trends en ontwikkelingen én mogelijkheden en valkuilen van e-learning. De praktische handvatten en verwijzingen maken het boek tot een uitgelezen vertrekpunt voor wie meer wil doen met de mogelijkheden die technologie biedt om leren te faciliteren.

'E-learning. Trends en ontwikkelingen' is beschikbaar als boek (232 bladzijden, € 23,95) en als eBook (ePUB-formaat, € 8,95). De publicatie is verkrijgbaar in mijn eigen webshop Boekenwerk.nl, maar ook via alle (online) boekhandels, zoals Bol.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten