24 september 2012

Getest: Mindmeister

Toepassing: Mindmeister
Omschrijving: een online toepassing om alleen of samen te mindmappen
Gebruik: 3 mindmaps gratis, daarna betaald, account nodig
Oordeel: ***

In een mindmap maak je een visuele weergave van je gedachten, kennis of ideeën rond een bepaald thema. Je begint in het midden van een blad papier door daar het thema op te schrijven en te omcirkelen. Vanuit dit midden maak je takjes, zijtakjes enzovoort met begrippen of beschrijvingen die in je opkomen. Als je klaar bent heb je een 'organisch schematische' weergave van wat er in je hoofd zit vastgelegd.

Voor persoonlijk gebruik, kies ik bijna altijd voor mindmappen op papier. Ik breng dan complexe projecten of onderwerpen voor mezelf helder in beeld. Wil je met meerdere mensen aan een mindmap werken of mindmaps later kunnen aanpassen of digitaal delen, dan kun je ook kiezen voor een van de vele programma's of online toepassingen. Henk Heurter maakte een prima overzicht.

Afgelopen week testten we met de Testgroep Sociale media in het onderwijs een van de online toepassingen: Mindmeister. Met het team maakten we onderstaande mindmap over de vraag hoe je mindmaps in het onderwijs kunt inzetten.Plus:
 • Redelijk wat mogelijkheden om je mindmap vorm te geven en extra inhoud toe te voegen, zoals afbeeldingen en links.
 • Gemakkelijk samenwerken aan mindmaps
 • Intuïtief in gebruik.
 • Op dit moment is er ook een gratis app beschikbaar.

Min:
 • Beperkingen in de gratis versie (o.a. maximaal 3 mindmaps), relatief kostbaar bij abonnement.

1 opmerking:

 1. Anoniem9:58 a.m.

  Mindmeister onderscheidt zich voor mij niet van veel andere mindmaptoepassingen.
  Online samenwerken, leuke icoontjes en kleurtjes hebben ze allemaal.
  De gebruikersvriendelijkheid van veel mindmappprogramma's is de afgelopen jaren toegenomen. Gelukkig maar, want de techniek zat soms behoorlijk in de weg. Bij mijn leerlingen (vmbo) ontdek ik echter nog steeds een drempel. Ze hebben geen zin om 'weer een nieuw programma' te leren.

  Op (GROOT!) papier werkt het best om overzicht te houden. Wil je ergens aan samenwerken en je bent niet in dezelfde ruimte, dan kies ik ook voor een digitale variant, al heeft niet iedereen (ook collega's) even veel zin in de soms opdringerige en hoogfrequente boodschappen om toch vooral te upgraden. En dat laatste is Mindmeister erg goed in.


  BeantwoordenVerwijderen