21 september 2012

Belangrijke boodschap, verkeerde aanpak

'Internet verbindt ons met onze vrienden en biedt toegang naar kennis die de school ons niet kan bieden.' Daarom vinden de makers van de website Viva la Wifi dat alle scholen in Nederland open, draadloos internet moeten bieden aan hun leerlingen. Op de website staat een blacklist van scholen waar momenteel geen internet beschikbaar is.

Op veel scholen wordt - 'as we speak' - nagedacht en gediscussieerd over het uitgebreider inzetten van internet en internettoepassingen in en om het onderwijs. Steeds vaker worden daar ook de leerlingen bij betrokken. (Lees bijvoorbeeld de publicatie van Kennisnet over deze ontwikkeling.) Dat is geweldig. Scholen zijn immers gemeenschappen waarin personeel en leerlingen samen moeten optrekken om een goede sfeer te creëren en te werken aan een klimaat waarin optimaal geleerd kan worden.

De roep om aandacht van Viva la Wifi voor gratis internettoegang voor leerlingen vind ik sympathiek. De vraag is of het om een recht gaat, maar dat is voer voor verdere discussie. Over de aanpak ben ik niet te spreken. In onderstaande video wordt een guerilla-achtige actie getoond, waarbij eigendommen van een school beklad worden met verf. Met een dergelijke actie gooi je volgens mij je eigen glazen in. Veel scholen en onderwijsmensen zijn net op weg om hun mening bij te stellen over het gebruik van digitale media binnen de school. Dat stapje vooruit wordt teniet gedaan door de twee stappen terug als gevolg van een actie die niet gaat over dialoog en toenadering, maar over het versterken van tegenstellingen.


Daarom, leerlingen van Nederland, ga het gesprek aan met je schoolleiding, met je leraren, heb oog voor eventuele angst en weerstand, overtuig met argumenten, gebruik de geëigende kanalen zoals een leerlingenraad of kom met goede voorstellen en bewijs dat draadloze internettoegang op school een positieve bijdrage kan leveren aan zowel de sfeer op school als de leerprestaties!

Tot slot: dat achter de actie een bedrijf (*bliep) zit dat abonnementen verkoopt voor draadloos internet op je telefoon, geeft de indruk dat de hele actie opgezet is als een slimme reclamestunt.

3 opmerkingen:

 1. Is allemaal toch goed te verklaren...?

  Zie filmpje van Puberbrein.nl:

  http://youtu.be/bm_MDDDhcjY

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem12:03 p.m.

  Hi Erno, in Eindhoven hebben we in het stadscentrum op de publieke pleinen gratis WiFi aangelegd. Eén uur gratis goede verbinding. Laagdrempelig EHV FREE WIFI als SSID.
  Reden: versterken communicatie en interactie bezoekers stadscentrum en faciliteren buitenlands bezoek om Eindhoven experience en ervaring te delen met thuisfront via sociale media. Ook hebben alle studenten in Eindhoven toegang tot het netwerk door de koppeling met EduRoam. Zie: http://www.wirelesseindhoven.nl/
  Groet Peter Kentie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hej Erno,

  Ik vind je post een mooi commentaar op de Viva la wifi-actie die we momenteel met *bliep doen. Ik ben als woordvoerder bij de actie betrokken en leg hier graag uit waarom we doen wat we doen.

  Wij bij *bliep vonden dat het tijd was om een punt te maken rondom internet op scholen. Iedereen heeft tegenwoordig met internet te maken en zeker wij, jongeren, zullen er nog veel meer mee te maken gaan krijgen in de toekomst. Daarom vinden we het bij *bliep ronduit slecht dat er scholen zijn die deze vooruitgang remmen of zelfs helemaal blokkeren.

  Juist scholen zouden leerlingen de weg moeten wijzen in de manier waarop leerlingen internet goed kunnen gebruiken. Te vaak is er een schrikreactie en wordt er gedacht ‘dat die leerlingen dat veel beter zelf kunnen’. Nee, scholen zouden ook essentiële dingen als bronvermelding en het beoordelen van teksten moeten onderwijzen.

  Er zijn legio voorbeelden van scholen waar internet wordt omarmt en waar dat heel goed gaat. Kijk naar het Hondsruscollege (http://dossiers.kennisnet.nl/dossiers/laptops-tablets/ipads-voor-leerlingen-het-hondsrug-college-emmen/). Schoolleiding en leraren zijn bang dat leerlingen alleen maar op facebook zullen zitten en niet meer opletten, maar ik weet uit eigen ervaring (prima wifi-netwerk op school) dat veel leerlingen juist opletten, omdat er zoveel meer dimensies kunnen worden toegevoegd aan de les.

  Daarom willen we met deze actie het besef bij schoolleidingen naar boven brengen dat leerlingen willen dat internet een deel wordt van hun lesprogramma, omdat het al een groot deel van hun leven is. Maar we weten ook: het is veel beter om leerlingen zélf een punt te laten maken. Wij geven leerlingen die kans op vivalawifi.nl

  De ‘guerillia actie’ diende het doel om Viva la Wifi onder de aandacht te brengen. Soms moeten mensen wakker worden geschud om ergens nog eens over na te denken. Dylan en Mert hebben ons hierbij geholpen. We laten natuulijk niet zomaar een schoolplein bekladden. De ‘verf’ die bij actie werd gebruikt was biologische kalkverf, verf die na één regenbui helemaal verdwijnt.

  Onbeperkt internet op alle scholen staat volgens ons nu breed op de agenda of is opweg naar die agenda via allerlei leerlingenraden en leerlingen die zien dat zij niet de enige zijn zonder internet. Dat maakt dat internet op alle scholen weer stap dichterbij komt. Iets wat anders nog jaren geduurd had kunnen hebben.

  Ik hoop dat je ons handelen nu beter begrijpt.

  Woordvoerder Viva la wifi,
  Pim ten Thije.

  BeantwoordenVerwijderen