24 juni 2012

Rechtenvrije foto's voor het onderwijs

DSCF2046
Hunebed bij Eext, Drenthe
Op vrijdag 22 juni verzorgde Tessa van Zadelhoff tijdens het Butterfly Festival bij Microsoft in Amsterdam een erg leuke presentatie over haar inmiddels bijna legendarische onderwijs-met-sociale-media-project Beartravel. Leerlingen leren in het project van alles over Europese steden door zich online als reisbureau te presenteren, waarbij echte mensen echte verzoeken in kunnen dienen voor een reisadvies. Tessa stipte daarbij een probleem aan waar volgens mij veel leerkrachten kampen: hoe kom je aan rechtenvrij fotomateriaal voor de verwerking van opdrachten? Een oplossing waarmee Tessa kwam: betrek ouders en anderen die het project volgen. Allemaal mensen die wel eens een paar foto's hebben gemaakt tijdens een reis en die beschikbaar willen stellen.

Ik reis regelmatig en maak dan veel foto's. Zo maakten we gisteren met oud-collega's van de redactie van tijdschrift COS een mooie fietstocht door het Drentse land. Uiteraard maakte ik een serie foto's. Deze mogen wat mij betreft zonder enige voorwaarde gebruikt worden, zolang ze niet commercieel gebruikt worden. Naamsvermelding mag, maar hoeft eigenlijk niet eens wat mij betreft. En dan is een Creative Commons-licentie eigenlijk al te drempelverhogend.

Zou het niet een idee zijn een Nederlandstalige databank te maken met kwalitatief goede, volledig rechtenvrij te gebruiken foto's, waar iedereen uit het onderwijs en iedereen die het onderwijs wil ondersteunen zelfgemaakte foto's beschikbaar kan stellen en waar leerlingen gemakkelijk in kunnen zoeken op trefwoord, thema of GPS-locatie? Liefst met een systeem waarbij kwalitatief betere foto's eerder in de resultatenlijst verschijnen en waar gebruikers zelf tags aan kunnen toevoegen. En gebruik makend van gratis oplossingen die er zal zijn. Eventueel met een redactie die slechte of voor kinderen ongepaste foto's van tevoren uitfiltert...

Ideeën, suggesties? Laat het even weten via de reacties of rechtstreeks per mail.

4 opmerkingen:

 1. Ik heb meerdere malen geblogd over gratis stockfoto sites maar daar zitten nog steeds wel beperkingen aan als je het in het onderwijs wilt gebruiken.

  Een eigen beeldbank, gevuld door zelf gemaakte foto's zou inderdaad een hele wenselijke aanvulling zijn wat mij betreft. In het verleden heb ik al eens betoogd dat een dergelijke beeldbank perfect onder de doelstelling van WikiWijs zou kunnen passen. Deze verzamelt leermateriaal, en maakt het beschikbaar, uit alle vormen van onderwijs in Nederland.

  Met slechts weinig verbeelding zou je een beeldbank hieraan kunnen toevoegen met afbeeldingen en foto's die echt vrijelijk gebruikt kunnen worden. Het beoordelen ervan zou overigens nog steeds geen sinecure zijn want zelfs het gegeven dat onderwijsmensen hun eigen gemaakte foto's uploaden is geen garantie dat foto's ook daadwerkelijk vrij van rechten zijn. Een redactie zal hierbij nodig blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zelf denk ik aan :

  (1) de links bij OpenBibliotheken > Bronnen > kies dan de vijfde tab FOTO'S

  (2) de blogpost : 'Rechtenvrije afbeeldingen op je blog met Compfight'

  Filteren / 'cureren' en waarderen voor en ook door (!) leerlingen / studenten en leraren / docenten en aanvullen met een speciale onderwijs-foto-'bank' lijkt me een prima plan !

  Denk ook aan de vrijwel jaarlijkse actie van WikiMedia : 'Wiki Loves Monuments'. Krijgt deze een tegenhanger ? Het onderwijs loves rechtenvrije foto's !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi initiatief dat OpenBibliotheken. Doet denken aan Open Culture dat ik al een tijdje volgt... http://www.openculture.com/

   Verwijderen
 3. Een site waar miljoenen rechtenvrije foto's, geordend in diverse categorieën, beschikbaar zijn is http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page. Uploaden van eigen foto's is daar ook mogelijk. In Wikiwijs onderzoeken we in hoeverre we vanuit Wikiwijs een koppeling met die site kunnen maken zodat je ook vanuit Wikiwijs daarin kunt uploaden en zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen