22 april 2012

De plaat die mijn leven veranderde

Iedereen heeft wel zo'n muzieknummer... je hoort het voor het eerst en je idee van wat muziek is staat ineens op zijn kop. Het verandert je leven, of toch in ieder geval de manier waarop je naar muziek luistert.

Erwin Blom lanceerde vanuit die gedachte gisteren een open Spotify*-lijst onder de titel 'The Record That Changed My Life' en nodigde via Twitter mensen uit één plaat toe te voegen aan de lijst. De lijst groeide snel naar meer dan 150 nummers.

Even later opperde een van de bijdragers dat het wel aardig zou zijn ook de verhalen achter deze unieke muziekervaringen te horen. Toevallig was ik voor een ander project net aan het klussen geweest met Wikispaces, een gratis dienst waarmee je eigen wiki's kunt maken. Iedereen die dat wil kan zelf items toevoegen aan zo'n wiki en correcties aanbrengen. Prima geschikt voor dit doel, dus lanceerde ik de wiki bij de lijst. Een avond en een ochtend verder waren er al 30 prachtverhalen toegevoegd. En toen kwam Stefan Verkerk met een voorstel om de lijst en de wiki op een webpagina te combineren via een handig te onthouden internetadres: Past.fm.

En zo is er weer een prachtvoorbeeld van co-creatie bijgekomen: via sociale netwerken input verzamelen, iedereen die iets bij kan dragen, draagt iets bij en in een razend tempo bouw je samen aan een product dat meer is dan de som der delen.

Zie ook de blog van Erwin.

* Spotify is een online muziekdienst, waarbij je toegang krijgt tot een enorme databank aan muziek. Je kunt er persoonlijke lijsten in aanmaken met favorieten, bijvoorbeeld op thema.

2 opmerkingen:

  1. Anoniem2:43 p.m.

    Dag Erno,

    Er staat een foutje in de link naar wikispaces: wikispaes.

    BeantwoordenVerwijderen