02 december 2011

Is hier een woord voor...

Een grote kracht van sociale netwerken is het potentiële bereik van je boodschap of vraag. Je plaatst een bericht, anderen geven dat door binnen hun netwerk enzovoort. En met een beetje geluk krijg je snel een antwoord op je vraag of het beoogde effect van je boodschap. Geredeneerd vanuit jezelf als initiator zou je kunnen stellen dat met sociale media een exponentieel bereik kunt hebben. In beeld ziet er dat zo uit.


Mijn ervaring is dat investeren in een sterk online netwerk ook andersom kan werken. Iemand komt ergens op het internet een interessante bron tegen, iemand in diens netwerk plaatst dat door omdat hij of zij weet dat diens volgers mogelijk ook belangstelling hebben enzovoort. Uiteindelijk komt de boodschap bij mij uit. Zo werkt mijn netwerk en de achterliggende netwerken als een reusachtig filter en als attenderingssysteem. Voor veel van wat ik interessant vind, hoef ik niet zelf 'op pad'. Ik ben steeds minder bang belangrijke zaken te missen. Ze komen vanzelf naar me toe. In beeld ziet er dat zo uit.

Mijn vraag is: hoe zou je dit principe met een raak begrip kunnen omschrijven?

(De diagrammetjes zijn gemaakt met het Gliffy.)

4 opmerkingen:

 1. Dual Way miscchien een idee? Of: Dual Network

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Echo-netwerk (met en zonder weerkaatsing)
  Je stuurt een geluid, informatie door je netwerk en het komt langs een omweg (soms) weer terug. Wees als een walvis en je kunt uit die terugkaatsing heel veel aflezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Elsbeth de Laat8:31 a.m.

  connected ofwel connect-it, leuk toch? Want dat is wat het is, dit hele netwerk zorgt ervoor dat je in verbinding bent.

  succes

  BeantwoordenVerwijderen