03 juli 2011

Wat is jouw lijflied?

De tekst beschrijft hoe je in het leven staat, kan je telkens weer opmonteren op momenten dat je dat nodig hebt of functioneert als een vriendelijke 'reminder' aan de hogere doelen die je jezelf ooit hebt gesteld. De muziek sluit daar als het goed is naadloos bij aan. Het lijflied is de muzikale evenknie van het persoonlijke motto. Een lijflied geeft je kracht. Mijn dokters-zonder-diploma-advies luidt dan ook: iedereen een lijflied!

Naar aanleiding van m'n vraag op Twitter naar de lijfliederen van anderen, passeerden gisteren al enkele juweeltjes de revue: 'Always look on the bright side of life' van Monty Python (het lijflied van Karin Solé) en 'I got life' van Nina Simone (het lijflied van Karin Ramaker; zie ook haar blogbericht over dit thema). Deze lijfliederen denken allebei de ultieme ellende (aan het kruis hangen, helemaal niets meer bezitten) om tot het besef dat de mens uiteindelijk altijd de vrijheid heeft en hoop kan putten uit het allerkleinste. Liza Riedijk's lijflied gaat vooral over autonomie. Het komt uit de musical Elizabeth en heet 'Mijn leven is van mij'.

Het lijflied van Edwin Mijnsbergen is Aenema van Tool, dat je met vette gitaren een flinke shot energie geeft en de boodschap uitdraagt dat radicale verandering nieuwe kansen biedt. En Hans Blankendaal, blogger van Luistertips, kiest voor 'You and I' van Yes, waar ik vooral de boodschap haal van 'samen sta je sterk'.

Een lijflied kan ook volledig instrumentaal zijn. Toon v.d. Ven's lijflied is Eric Dolphy's 'Jitterbug Waltz', een track die wat mij betreft vooral gaat over vrijheid, energie en aandacht voor schoonheid.

Mijn lijflied is al jaren 'Maak er wat van' van Bert en Ernie uit Sesamstraat. Het gaat over omdenken, creativiteit, positiviteit en oplossingsgerichtheid: 'Maak er wat van, maak er wat van, als je ontevreden bent nou doe daar dan wat an. Maak er wat van, maak er wat van, moet je maar eens kijken wat je allemaal niet kan!'

Wat is jouw lijflied? En waarom?

4 opmerkingen:

 1. Tsja, nu ga ik gauw zoeken naar een lijflied dat zou passen. Want het lijflied moet nog gekozen worden. Wordt vervolgd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bram Vermeulen heeft prachtige teksten. Mooi filosofische wijsheden in:
  http://www.lyricstime.com/bram-vermeulen-boven-op-de-berg-lyrics.html

  Bovenop de berg.

  youtube:
  http://www.youtube.com/watch?v=sKHA6BBWGwE&feature=view_all&list=PLB445A9343FC24468&index=1

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ruud van Leeuwen10:51 p.m.

  Ik heb al 2.687.641 songs mijn hoofd laten passeren. Ik heb 'm nog niet, maar hij komt zeker! 't Is verdomde moeilijk, dat wel!
  Ruud

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem12:18 p.m.

  @erno moeilijk een keuze te maken. Vele verhalen, vele songs.

  Lees anders ook: https://marcelkesselring.wordpress.com/2011/07/07/inspiratie-%E2%80%93-het-beste-uit-de-muziek-zomergasten-deel-3/

  BeantwoordenVerwijderen