09 april 2011

Hour wise but minute foolish

Waar heb je op dit moment het meeste last van: te weinig geld of te weinig tijd? De kans dat je het tweede antwoord geeft is niet ondenkbeeldig. Om me heen hoor ik velen verzuchten dat ze het druk hebben. "Zoveel te doen, ik heb nog zoveel te doen", ach je kent het liedje wel...

Als het om geld gaat kennen we de Engelse uitspraak dat mensen vaak 'penny wise but pound foolish' zijn. Enerzijds draaien ze elk dubbeltje om in de supermarkt, waarna ze bij de aanschaf van een auto of huis zomaar een paar duizend euro laten liggen.

Andersom kan natuurlijk ook. Ofwel: je hebt ook mensen die bij grote uitgaven eindeloos wikken en wegen, prijzen vergelijken en nog eens over de aanschaf nadenken. Maar ondertussen glippen de 'pennies' door hun vingers (of het gaatje in hun handen). Twee eurocent minder per SMS'je, koffie uit een pak in plaats van in pads, een paar cent goedkoper uit met nachtstroom... per eenheid stelt het allemaal niet zoveel voor. Maar deze 'penny foolish' hebben niet in de gaten dat ze veel kunnen besparen door juist ook op die kleintjes te letten (zoals een landelijke kruidenier ons jarenlang heeft aangeraden).

Als tijd een schaarser goed wordt dan geld, wordt het interessant de Engelse uitspraak eerst om te draaien en dan te vertalen. Wie dan 'hour wise but minute foolish' is, plant misschien zorgvuldig zijn agenda, maar laat kostbare minuten liggen. Wil je ook 'minute wiser' worden? Een paar tips...

  • Een ongewenst mailtje weggooien kost nauwelijks tijd. Maar als je jaarlijks honderden vergelijkbare mailtjes handmatig weggooit, kan een automatisch mailfilter je stiekem aardig wat tijd besparen.
  • Het typen van je eigen telefoonnummer of een 'met vriendelijke groet' kost nauwelijks tijd. Je zult deze items jaarlijks echter talloze keren opnieuw typen. Er zijn programma's waarmee je macro's maakt: type 'mvg\' en de macro vervangt het door 'met vriendelijke groet'. Ik gebruik TextExpander voor de Mac en heb sindsdien met dit programma gemiddeld bijna 8 uur per jaar bespaard. Een hele werkdag!
  • Een bekende: ben je vaak (dezelfde) dingen kwijt? (Ik wel!) Bedenk en gebruik een slim en persoonlijk systeem om spullen, wachtwoorden, bronnen of documenten sneller terug te vinden.
Een tip voor wie 'minute wise' wil worden? Plan om de twee à drie maanden een uurtje om je huidige werkzaamheden onder de loep te nemen. Welke handeling kost weinig tijd, maar komt relatief vaak voor? Is die handeling op een of andere manier te automatiseren? Kijk op Lifehacking of Slimmerkunde voor meer tips.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten