13 november 2009

Verschenen: 'It's all in the games. Gamen is geweldig | Gamen geeft problemen'



Uniek boek over opvoeden en begeleiden in relatie tot gamen
Jongeren en games: de mogelijkheden én de risico’s

Wat is er zo leuk aan het gamen, en... zitten er ook nadelen aan? Wat zeggen jonge gamers zélf over hun favoriete bezigheid? Hoe begeleid je als ouder of als professional een jongere in de richting van gezond game-gedrag? En wat doe je als je eigenlijk niets begrijpt van dat rare wereldje van avatars en virtuele omgevingen?

In ‘It’s all in the games. Gamen is geweldig | Gamen geeft problemen’ gaan docent en verslavingsdeskundige Herm Kisjes en onderwijsjournalist Erno Mijland in op deze en andere aspecten van het gamen door jongeren. Doel van het boek is om ouders, leraren en mentoren, hulpverleners houvast te bieden bij het begeleiden van jonge gamers in de leeftijd van 8 tot 25 jaar. Het boek laat de lezer kennismaken met de bijzondere wereld van het gamen. Jonge gamers vertellen zelf hoe zij deze wereld beleven. Twee vragenlijsten en concrete adviezen voor het opvoeden en begeleiden helpen gamers en hun begeleiders om te (blijven) werken aan gezond gamegedrag.

Twee voorzijden
De titel geeft al aan dat het boek uit twee delen bestaat. Ze hebben allebei een eigen voorzijde. Om in het andere deel te beginnen, moet het boek omgedraaid worden. Het is meer dan een speelse vorm, zeggen de auteurs. ‘Gamen kan een geweldige manier om te ontspannen en te leren zijn, maar het kan ook problemen geven. Beide aspecten verdienen de aandacht. ‘It’s all in the games’ geeft een genuanceerd beeld door in te steken op twee uitersten.’
‘Je leert een hoop subtiele dingen van games, en ook concrete dingen als het spel realistisch is. Hoe kun je iemand een betere voorstelling laten krijgen van bijvoorbeeld een oorlog dan hem er zelf onderdeel van uit te laten maken.’
(Rudy, 23 jaar)
Onderzoek
De auteurs werkten een jaar aan het boek. Het begon allemaal met de constatering dat er over de impact van games op jongeren veel wilde verhalen de ronde doen, onder ouders, in de media, maar ook onder wetenschappers. Games zijn verslavend! Games maken kinderen gewelddadig of neerslachtig! Games brengen je in een sociaal isolement! Maar ook: Games zijn een onschuldige vorm van entertainment! Games zijn het ultieme leermiddel! Maar hoe zit het nu echt? Om daar inzicht in te krijgen voerden Kisjes en Mijland gesprekken met deskundigen - van opvoedkundigen tot experts uit de gamewereld - en gingen op zoek naar ervaringen uit de eerste hand.
‘Ik stel altijd dat vrienden en school vóór het gamen gaan, maar soms is het toch lastig de game los te laten als je er eenmaal mee bezig bent.’
(Arjan, 21 jaar)
Ze hielden interviews met ouders en gamers en zetten enkele enquêtes uit. De respons was overweldigend: ruim 400 respondenten vulden met opvallend veel toewijding de vragenlijst in. Voor de auteurs was het een bevestiging dat onder gamers en (professionele) opvoeders een grote behoefte is aan een serieuze dialoog over de impact van het gamen op jonge mensen. Kisjes en Mijland hopen dat ‘It’s all in the games’ aan die dialoog een bijdrage levert.
‘Het is belangrijk dat opvoeders beschikken over enige kennis over games. It's all in the games brengt die kennis op een duidelijke en, toepasselijk genoeg, speelse manier. Niet eerder heb ik de potentiële mogelijkheden en valkuilen van videogames zo overzichtelijk naast elkaar zien staan. Essentieel voor alle ouders die de denkwijze van hun kinderen willen doorgronden.’
(Michel Musters, redactiecoördinator Gamer.nl, www.gamer.nl)
‘It’s all in the games. Gamen is geweldig | Gamen geeft problemen’ is uitgegeven door Uitgeverij InnoDoks. ISBN: 978-94-90484-01-9. Omvang: 124 pagina’s full colour.

Klik hier voor meer informatie/om te bestellen.

5 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd met jullie boek
    Mooi in balans qua objectiviteit.

    Binnenkort verkrijgbaar in Korea, Japan en China. Daarna door naar bestseller in Amazon :-)

    kijk uit naar de presentatie woensdag
    Please tweet, mail and LinkedIn me.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gefeliciteerd met deze uitgave. Mooi werk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Erno,
    Jemig, dat ik je via een opdracht voor mijn werk op het w.w.w. tegen kom, terwijl we allebei in hetzelfde dorp wonen.
    Sinds vorig jaar werk ik als cultureel specialist bij Bibliotheek de Meierij en draag bij aan het ontwikkelen van de toekomstige bieb.
    Ik heb je websites bekeken en zie mooie mogelijkheden.
    Zullen we over een tijdje wat afspreken?
    Bianca

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anoniem6:49 p.m.

    Voorheen keek ik bijna dagelijks op je weblog. Steeds waren er weer mooie observaties, ontdekkingen, gedachtenkronkels te bewonderen.
    Helaas is dat nog maar maandelijks (of zelfs dat niet). Jammer, maar ik hoop dat je belangrijkere en nog betere activiteiten uitvoert.
    Maar jammer vind ik het wel. Succes bij alles wat je doet!

    Peterter

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Peterter De belangrijkste andere activiteit was de afgelopen maanden het volbrengen van het boek. Dat is toch iedere keer weer een zware bevalling. Ach, lees het boek zou ik zeggen, en zie het als 124 pagina's aan elkaar geplakte blogberichtjes : )

    BeantwoordenVerwijderen