20 juli 2009

Werken met een ghost writer

Het uitgeven van een eigen boek is de droom van veel mensen. Ze willen een bijzonder levensverhaal, hun visie op de samenleving of een ingrijpende gebeurtenis met andere delen of bewaren voor het nageslacht.

Als je niet (goed genoeg) kunt schrijven, maar wel je verhaal opgetekend wilt hebben, kun je werken met een ghost writer. Dat is een professionele schrijver, vaak een journalist, die op basis van interviews of gesprekken met jou het verhaal voor je opschrijft. Met een ghost writer houd je de regie zelf in handen: jij reageert op de voorgestelde uitgewerkte teksten, net zolang tot je tevreden bent over wat er staat en het echt als jouw verhaal voelt.

Je kunt op twee manieren werken met een ghost writer:
- je betaalt per uur voor de diensten van de ghost writer of werkt samen op basis van een offerte voor het totale project; na afloop ben je volledig eigenaar van de tekst;
- je spreekt een royalty-percentage af: per verkocht boek krijgt ook de ghost writer een bepaald bedrag (die moet dan uiteraard wel verwachten dat er een redelijke omzet zal zijn).

Uurtarieven zijn afhankelijk van vele aspecten, waarvan ervaring de belangrijkste is. Tarieven tussen de 60 en 90 euro zijn gangbaar.

Een professioneel schrijver kijkt vanuit een ander perspectief naar het verhaal dan degene die het verhaal wil vertellen. Dat leidt gemakkelijk tot misverstanden. Het is daarom erg belangrijk om samen goede afspraken te maken en deze vast te leggen.

Voordat je in zee gaat met een ghost writer is het goed jezelf af te vragen wat je met een eigen boek wilt. Wie wil je bereiken, is er een doelgroep die geïnteresseerd zal zijn in het verhaal en hoe zou je die kunnen bereiken?

Vervolgens komt er nogal wat kijken bij het proces om het boek 'op de markt' te krijgen. Lees daarover ook dit artikel.

2 opmerkingen:

  1. Anoniem6:44 p.m.

    En ben jij al een ghost-writer geweest?

    Peterter

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het blijft een bijzonder beroep. Doordat elke opdracht en opdrachtgever verschillend zijn is het lastig om prijzen af te spreken. Het helpt om de losse werkzaamheden (zoals synopsis, hoofdstukken) los te bespreken. Dat houdt alles helder en voorkomt teleurstellingen.

    BeantwoordenVerwijderen