17 juni 2009

Van 480 x 295 naar 400 x ???

Een technische tip voor iedereen die wel eens een YouTube filmpje in een website heeft willen plaatsen, maar niet tevreden was over de vier maatvoeringen die YouTube standaard als optie heeft...YouTube biedt zogenaamde 'embed codes' voor het opnemen van filmpjes in websites. In deze codes zijn twee keer de breedte (width) en de hoogte (height) opgenomen voor het kader waarin het filmpje vertoond wordt. Voorbeeld:

width="480" height="295"


Door de getallen te veranderen kun je het filmpje groter of kleiner vertonen op een webpagina. Het is natuurlijk belangrijk de verhoudingen kloppend te houden. Maar hoe bereken je die gemakkelijk?

(Tekst vanaf hier aangepast op 19 juni)

Klik hier voor een module om verhoudingen te berekenen.

Ik werkte aanvankelijk met Word.

Stap 1: Trek een willekeurige rechthoek met de tekenfunctie van Word.
Stap 2: Dubbelklik op het kader en pas de maten aan, waarbij je 480 pixels vertaalt naar 4,8 centimeter een 295 pixels naar 2,95 cm.
Stap 3: Klik op OK en dubbelklik weer op het kader.
Stap 4: Klik op 'hoogte-breedteverhouding vergrendelen', verander de breedte in de gewenste maat (bijvoorbeeld 4 cm) en druk op tab. Word past de hoogte nu automatisch aan, in dit geval naar 2,46 cm. Het filmpje wordt dus 480 x 246 pixels.

Deze oplossing is getest in Word 2004 voor de Mac.

1 opmerking:

  1. Bekend probleem waar ik ook al mee geworsteld heb. Mijn oplossing was om een foto op dezelfde grootte te maken in Microsoft Office Picture Manager te maken en daarna te vergroten/verkleinen tot het gewenste resultaat. Daarna kan je de verhoudingen overnemen.

    Anne

    BeantwoordenVerwijderen